Linkovi

Nova dostignuća u lečenju virusa HIV


Buketi cveća položeni su kod znaka za 20. medjunarodnu konferenciju o sidi zbog žrtava sa Malezijskog aviona MH17. Medju putnicima su bili stručnjaci koji su putovali na konferenciju u Melburnu.
Buketi cveća položeni su kod znaka za 20. medjunarodnu konferenciju o sidi zbog žrtava sa Malezijskog aviona MH17. Medju putnicima su bili stručnjaci koji su putovali na konferenciju u Melburnu.

Nova dostignuća u lečenju virusa HIV, objavljena na 20. Međunarodnoj konferenciji o sidi u Melburnu, izazvala su ovacije i slavlje, ali su podstakla i debatu.

U proteklih nekoliko godina postignut je značajan napredak u prevenciji i lečenju virusa HIV , koji uzrokuje sidu. Ove godine, na Međunarodnoj konferenciji o sidi u Melburnu u Australiji, zajednica koja se bavi borbom protiv ove opake bolesti srdačno je pozdravila napredak u razvijanju nove pilule koja bi mogla da spreči prenošenje i širenje virusa

Nova dostignuća u lečenju virusa HIV, objavljena na 20. Međunarodnoj konferenciji o sidi u Melburnu, izazvala su ovacije i slavlje, ali su podstakla i debatu. Lečenje virusa je vrlo unosan posao, od kojeg se prihodi mere u milijardama dolara .

Dr Luj Lores iz agencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv side kaže da je pomak načinjen, između ostalog, u boljim mogućnostima lečenja, ali i prevencijom na bazi pilula.

“Sada znamo da lečenje, pored toga što spasava živote, možda ima ključnu ulogu i u prevenciji širenja side. Nema sumnje da lečenje što većeg broja zaraženih, posebno ako se počne u ranoj fazi, ima značajnu ulogu u nastojanjima da se zaustavi epidemija”.

Dr Lores aludira na jedno od novih dostignuća: Pre-Exposure Prophylaxis, skraćeno PrEP. Farmaceutska kompanije “Giliad” proizvodi pilulu Truvada, koja prema studiji nedavno objavljenoj u medicinskom časopisu “Lanset” , u 75 odsto slučajeva sperčava prenošenje HIV virusa.

Džejms Runi objašnjava strategiju za primenu PrEP-a u borbi protiv side.

“Strategija je da lekove za lečenje obolelih od virusa HIV, u stvari dajemo osobama koje su izložene opasnosti od zaraze”.

Međutim aktivista Gas Kerns smatra da je za slavlje možda prerano, jer mnogi ljudi koji nemaju sidu možda neće hteti da uzimaju preventivne lekove, već da nastave da koriste kondom.

“Još je isuviše rano. PrEP će izlaziti na tržište postupno…vrlo sporo. Revolucionarne promene neće nastupiti preko noći, a šanse su da će i dalje biti onih koji jednostavno neće moći da ih uzimaju, za koje to jednostavno nije rešenje”.

Naučnik iz Južnoafričke Republike Brajan Kanjemba, kaže da bi stanovnicima podsaharske Afrike, u kojoj ima najviše zaraženih virusom HIV i sidom, PrEP trebalo da pruži mogućnost izbora. On napominje da su istraživanja pokazala da je u njegovoj zemlji značajno opala upotreba kondoma. Južna Afrika ima najveći broj zaraženih HIV-om na svetu – čak više od šest miliona ljudi.

“Neka bude na raspolaganju. Neka diskusija o tome počne odmah”.

I na ovogodišnjem skupu mogle su se videti hiljade i hiljada sati uloženih u aktivnosti, koje se tiču svakog mogućeg aspekta tog zagonetnog virusa - od naučnog do društvenog.

Međutim, jedina stvar koju svi ovi aktivisti žele je ono čemu su naučnici – prema sopstvenim tvrdnjama – sve bliže i bliže. A to je lek.

XS
SM
MD
LG