Linkovi

Pentagon: S. Koreja ispalila nepoznati tip rakete


Američki Sekretarijat za odbranu saopštio je u sredu da interkontinentalna balistička raketa, koju je Severna Koreja ispalila ove nedelje, "nije ranije viđena", ali da je pretnja po Sjedinjene Države "ograničena".

Portparol Pentagona Džef Dejvis rekao je da "još nije viđen niz stvari koje bi sugerisale punu pretnju" i podsetio da je tokom prošlomesečne uspešne probe, američki presretač oborio projektil koji je simulirao severnokorejsku interkontinentalnu raketu (ICBM).

Dejvis je dodao da raketa, koju je Pjongjang testirao u utorak, može da leti više od pet i po hiljada kilometara, što je dovoljan domet da može da pogodi Aljasku, ali ne i 48 saveznih država dalje prema jugu ili Havaje.

Severnokorejski lider: "Paket poklona" za SAD

Severnokorejski lider Kim DŽong Un hvali se zbog prvog testa koji je izvela njegova zemlja onoga što je izgleda bila interkontinentalna balistička raketa (ICBM) u utorak.

Kim je rekao grupi naučnika i tehničara da će Sjedinjene Države biti "nezadovoljne" kada prime ono što je nazvao "paketom poklona", dok proslavljaju svoj praznik Dan nezavisnosti, prenela je režimska korejska Centralna novinska agencija.

Severna Koreja lansirala je u utorak raketu za koju se misli da je Hvasong-14 sa aerodroma u blizini granice sa Kinom. Akademija za odbrambene nauke Severa saopštila je da je Hvasong-14 putovala 933 kilometra i da je dostigla visinu od 2,802 kilometra. Raketa je pala u Japansko more, nakon 39 minuta leta.

Na osnovu anaiza strmog ugla trajektorije koju je pratila raketa, američki eksperti kažu da se čini da je raketa ima domet koji bi mogao da joj omogući da stigne do Aljaske.

KCNA javlja da je Kim Džong Un, sa "širokim osmehom na licu", zahtevao od svojih naučnika da "često šalju veiki i mali 'paket poklona' Jenkijima".

Američki državni sekretar Reks Tilerson izdao je saopštenje u kome potvrđuje severnokorejsku raketnu probu i kaže da "predstavlja novu eskalaciju pretnje upućene Sjedinjenim Državama, našim saveznicima i partnerima i svetu".

Tilerson je rekao da je potrebna globalna akcija kako bi se zaustavila pretnja koju predstavlja Pjongjang. On je rekao da svaka nacija koja prima severnokorejske radnike u goste, obezbeđuje Severu ekonomske ili vojne benefite i ne poštuje rezolucije Ujedinjenih nacija protiv Pjongjanga "pomaže i podržava opasan režim".

North Korea Missile Test Triggers International Condemnation
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Hitna sednica

Dejna Vajt, glavna portparolka Pentagona, izdala je saopštenje u kome kaže da raketna proba od utorka "nastavlja da pokazuje da Severna Koreja predstavlja pretnju za Sjedinjene Države i naše saveznike".

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Antonija Gutereša, izdao je saopštenje u kome se osuđuje Pjongjang i kaže da je raketna proba "još jedno drsko kršenje rezolucija Saveta bezbednosti i nastavak opasne eskalacije situacije".

Savet bezbednosti UN zakazao je hitnu sednicu iza zatvorenih vrata povodom severnokorejske krize kasno u sredu, a Tilerson je rekao da će biti oštrijih mera protiv Severa.

U Južnoj Koreji, američke i južnokorejske snage saopštile su da su izvele ofanzivnu raketnu probu nekoliko sati nakon severnokorejskog lansiranja, sa namerom da kontriraju "severnokorejskim destabilizirajućim i nelegalnim akcijama".

"Američka predanost odbrani Republike Koreje uprkos pretnjama, čvrsta je kao stena", kaže se u zajedničkoj izjavi.

Tačka u Japanskom moru na kojoj je Hvasong-14 pao u vodu nalazi se unutar japanske ekonomske zone, što je razljutilo ne samo Tokio, već i Kinu, koja izgleda nije uspela da zadrži svog saveznika pod kontrolom.

Američke i južnokorejske snage, upotrebljavaju Vojni taktički raketni sistem (ATACMS) i južnokorejsku raketu Hjunmu II, ispaljuju rakete u vode pored Južne Koreje, 5. jula 2017.
Američke i južnokorejske snage, upotrebljavaju Vojni taktički raketni sistem (ATACMS) i južnokorejsku raketu Hjunmu II, ispaljuju rakete u vode pored Južne Koreje, 5. jula 2017.

Kina poziva na uzdržanost

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Geng Šuang, rekao je da Peking čini "neumorne napore" kako bi rešio izazove na Korejskom poluostrvu. On je rekao da je uloga Kine "neizbežna", pozvavši sve strane da pokažu uždržanost kako bi se brzo smanjile tenzije.

"(Kina) zahteva od Severne Koreje da se uzdrži od akata koji krše rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da umesto toga stvori neophodne uslove za obnovu dijaloga i pregovora", rekao je Geng.

Predsednik Donald Tramp će verovatno izvršiti još veći pritisak na Kinu da obuzda nuklearne ambicije Severa. Tramp je rekao da "naveliko ceni" napore kineskog predsednika Ši Đinpinga kako bi pomogao u obuzdavanju Sevene Koreje, ali da "to nije uspelo. Ako ništa drugo, znam da je Kina pokušala!".

"Možda će Kina preduzeti oštar potez prema Severnoj Koreji i okončati ovu besmislicu jednom za svagda", tvitovao je Tramp u utorak.

Čeng Ksiaho, profesor političkih nauka na pekinškom Renmin univerzitetu, kaže da je još uvek prerano da se kaže koje bi korake Kina želela da preduzme i da li će radije da jedva osudi lansiranje, ili preduzme novi krug sankcija.

Arhiva - Severnokorejska zastava vijori se na ambasadi Severne Koreje u Pekingu, 20. aprila 2017.
Arhiva - Severnokorejska zastava vijori se na ambasadi Severne Koreje u Pekingu, 20. aprila 2017.

"Ukoliko budu usvojene nove sankcije, one bi mogle da obuhvate nove mere, poput zabrane turističkih putovanja u Severnu Koreju, izvoza radnika i zabrane severnokorejskih petrohemijskih proizvoda", rekao je Čeng. "Sve su to moguće mere o kojima Savet bezbednosti raspravlja".

Kina se opire da obustavi tako vitalan izvoz na Sever, kao što je nafta, otkako strahuje da bi to moglo da vodi ka padu Kimovog režima, sa nepredvidivim posledicama, ili da bi Kim, verujući da nema šta da izgubi, mogao da preduzme direktnu vojnu aciju protiv Seula.

XS
SM
MD
LG