Linkovi

Novi rok za "oslobađanje" zgrade u Severnoj Mitrovici


Sporna zgrada u Severnoj Mitrovici (Foto: VOA)
Sporna zgrada u Severnoj Mitrovici (Foto: VOA)

Opština Severna Mitrovica donela je u petak odluku da se odloži rok o, kako je saopštila, oslobađanju zgrade u kojoj u tom gradu funkcionišu četiri institucije koje rade u sistemu Republike Srbije. Novi rok koji je dat zaposlenima da napuste objekat je 8. septembar.

Opštinski inspektori su u poslednjih nedelju dana dva puta dolazili u zgradu u Bošnjačkoj Mahali u kojoj se nalaze prostorije Kancelarije za KiM, PIO fond, Kosovsko-mitrovački okrug i Centar za socijalni rad iz Vučitrna.

Prvi put su od predstavnika tih institucija tražili su dokumentaciju u vezi sa korišćenjem zgrade, a tokom drugog dolaska 23. avgusta, inspektori su odredili rok od tri dana da se zgrada napusti ili da im se dostavi tražena dokumentacija.

Taj rok istekao je u petak, zbog čega su brojne novinarske ekipe od ranog jutra bile ispred ovog objekta, očekujući dalji razvoj situacije.

Međutim, nekoliko sati od početka radnog vremena gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić saopštio je da se akcija, kako je naveo, oslobađanja zgrade odlaže za dve nedelje.

Odluka Opštine Severna Mitrovica (Foto: VOA)
Odluka Opštine Severna Mitrovica (Foto: VOA)

"Rok se pomera za dve nedelje. Danas će inspektorat obavestiti stranke da se rok odlaže za dve nedelje", saopštio je Atić.

Opštinski inspektori u petak nisu uspeli da predstavnicima srpskih institucija koji rade u objektu uruče Odluku o odlaganju roka za napuštanje zgrade, jer su vrata objekta bila zaključana. Oni su odluku zalepili na ulaznim vratima zgrade.

„Odlaže se rok o oslobađanju objekta do 08.09.2023. godine“, piše između ostalog u odluci opštine Severna Mitrovica.

U četvrtak, dan pre isteka ranijeg roka u vezi sa prostorijama koje u zgradi u Bošnjačkoj mahali koriste srpske institucije, oglasio se portparol Evropske unije Peter Stano koji je poručio da je EU zabrinuta zbog te odluke rukovodstva Opštine Severna Mitrovica.

Zabrinuti smo zbog implikacija odluka koje je donela administracija Opštine Severna Mitrovica o korišćenju javnih i opštinskih prostora i zgrada, kojima se, između ostalog, traži od subjekata kojima upravlja Srbija da napuste svoje prostorije, ako ne dostave traženu dokumentaciju u kratkom roku”, naveo je Stano.

Sem novinara ispred zgrade u Bošnjačkoj mahali u petak ujutro je bio i lider Građanske inicijative “Srpski opstanak” Aleksandar Arsenijević. On je za Glas Amerike rekao da ovakvi postupci vode ka eksalaciji situacije.

“Sam čin najavljenog izbacivanja iz zgrade može da zakomplikuje već komplikovanu situaciju i da podstakne još neke takve odluke koje mogu da eskaliraju, škole, bolnice i sve ostalo koje opština smatra kao svojom imovinom. Izbacivanjem iz tih ustanova možemo videti jedino da naši đaci kasnije idu po gradskim podrumima, po kućama, da upravo ovi radnici možda rade iz nekih zabiti i da to može mnogo da komplikuje život građanima, a da u toj atmosferi svakako može i sigurno će u nekom momentu eskalirati situacija”, rekao je Arsenijević.

Direktor Odeljenja infrastrukture i inspekcije u opštini Severna Mitrovica Fatir Brezati je pre dva dana za Glas Amerike rekao da je “sporna” zgrada u kojoj rade institucije koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije, opštinsko vlasništvo i da se planira rekonstrukcija tog objekta.

XS
SM
MD
LG