Linkovi

Severna Koreja - primarno pitanje Trampove posete Aziji


Predsednik Tramp boravi u poseti Aziji od 3. do 14. novembra 2017.

Severna Koreja će biti prioritetno pitanje o kojem će američki predsednik Donald Tramp razgovarati sa azijskim liderima na dvanaestodnevnoj turneji, a jedini prihvatljv rezultat tih razgovora je denuklearizacija Pjongjanga, saopštila je Bela kuća.

Ali, kako je precizirao savetnik za bezbednost H.R.Mekmaster, ako to ne bude moglo da se postigne diplomatijom ili ekonomskim sankcijama, „SAD će na severnokorejsku agresiju odgovoriti svim svojim kapacitetima“. Tramp bi trebalo da poseti Južnu Koreju 7. i 8.novemba i planirano je da sa predsednikom Mun Džae Inom razgovara o razvoju nuklearnog programa Severne Koreje.

Uoči tog susreta, četvoro ljudi koji su prebegli iz Severne Koreje, poručili su Trampu, preko poruka poslatih Glasu Amerike, kako bi trebalo da se postavi u rešavanju krize sa Severnom Korejom. Jedan od njih smatra da Tramp nije dobrodošao ako želi da produbi sukob između dve Koreje i da Amerika treba da nastavi da Pjongjang pritiska sankcijama. Takođe, od Trampa očekuju da ubedi Kinu da prestane da vraća kući izbeglice iz Severne Koreje.

Očekuje se da će ključni američki vojni saveznici biti obazrivi prema Trampu i da će se usredsrediti na oblasti od zajedničkog interesa.

Tokom prve zvanične posjete Aziji, predsjednik Tramp će tražiti snažniju međunarodnu podršku za vršenje pritiska na režim Kim Džong Una da odustane od programa za razvoj nuklearnog oružja i balističkih projektila. Sprečavanje Sjeverne Koreje da razvije raketu sa nuklearnim naoružanjem (ICBM), koja bi mogla da pogodi američko kopno, jedan je Trampovih glavnih bezbjednosnih priroriteta..

“Izazvao je velika očekivanja u pogledu narednih poteza u vezi sa Sjevernom Korejom. Ako ih ne preduzme, to će ozbiljno ugroziti njegov identitet, podriti ga”, navodi Džon Deluri, analitičar Univerziteta Jonsei.

Trampova administracija je zajedno sa Kinom i Rusijom, u Ujedinjenim nacijama izdejstvovala uvođenje oštrijih ekonomskih sankcija Pjongjangu, koje bi mogle da dovedu do smanjenja sjevernokorejske trgovine za 90 odsto i uvoza nafte za 30 procenata, kao i nametanje jednostranih restrikcija.

Međutim, američki vojni saveznici Japan i Južna Koreja podijeljeni su u pogledu Trampovih prijetnji mogućom upotrebom vojne sile i “potpunim uništenjem” Sjeverne Koreje, u slučaju provokacija.

U Japanu, američki predsjednik će se sastati i vjerovatni igrati golf sa premijerom Šinzom Abeom, možda najbližim prijateljem kojeg ima u Aziji.

“Predsjednik Tramp i premijer Abe takođe su saglasni u pogledu niza pitanja, naročito sjevernokorejskog problema”, kaže Dejvid Straub.

Javna podrška Abeovom odlučnom stavu o nacionalnoj bezbjednosti povećana je nakon što je Sjeverna Koreja izvela dvije raketne probe iznad japanskog vazdušnog prostora, što je i pomoglo njegovoj konzervativnoj koaliciji da ubjedljivo pobijedi na vanrednim parlamentarnim izborima.

Međutim, iako je japanski lider snažno podržao Trampovu politiku “vršenja maksimalnog pritiska”, zvaničnici u Tokiju su nagovijestili da je prijetnja silom diplomatska taktika kojom se od Sjeverne Koreje i Kine pokušavaju dobiti ustupci.

Južnokorejski predsjednik Mun Džae-in, kako se očekuje, takođe će naglasiti dugoročno i čvrsto savezništvo sa Sjedinjenim Državama, tokom susreta sa Trampom u Seulu. Liberalni južnokorejski lider se ipak otvoreno protivi bilo kakvoj upotrebi sile na Korejskom poluostrvu koja bi mogla da uvuče region u katastrofalan rat.

“Trampova posjeta je šansa da se američki lider upozna sa južnokorejskim gledanjem na stvari i činjenicom da Južna Koreja već dugo živi pod kredibilnom prijetnjom od nuklearnog napada a da smo svi, opet, dobro”, kaže analitičar Džon Deluri.

Munove ranije napore da uspostavi dijalog sa Sjevernom Korejom, Trump je okarakterisao kao nemoguć pokušaj pomirenja. Za sada, razlike između Seula i Vašingtonu se umanjuju u svijetlu sjevernokorejskih raketnih i nuklearnih testova i odbijanja Pjongjanga da razgovora sa svojim susjedom ili čak prihvati ponude Seula za pružanje humanitarne pomoći.

XS
SM
MD
LG