Linkovi

Rojters: Direktna diplomatija sa Pjongjangom preko "njujorškog kanala"


Specijalni predstavnik SAD za Severnu Koreju Džozef Jun odgovara na pitanja novinara (arhivski snimak)
Specijalni predstavnik SAD za Severnu Koreju Džozef Jun odgovara na pitanja novinara (arhivski snimak)

SAD prema nekim izveštajima, sprovode iza kulisa direktnu diplomatiju sa Severnom Korejom, uprkos verbalnom ratu koji se vodi između predsednika Donalda Trampa i Pjongjanga.

Agencija Rojters, u ekskluzivnom izveštaju, navodi da je od jednog neimenovanog zvaničnika Stejt Departmenta saznala da Džozef Jun, američki specijalni izaslanik za Severnu Koreju vodi razgovore sa diplomatama misije Severne Koreje u Ujedinjenim nacijama, koristeći, kako se u diplomatskom žargonu naziva, “njujorški kanal.”

“SAD su u mogućnosti da komuniciraju sa Severnom Korejom kroz različite diplomatske kanale, ali generalno ne govorimo o detaljima privatnih diplomatskih razgovora”, izjavio je u Vašingtonu Eron Tarver, portparol biroa Stejt Departmenta za Istočnu Aziju i Pacifik odgovarajući na novinarska pitanja o izveštaju Rojtersa.

Predsednik Tramp je otvoreno obećao da će “uništiti” Severnu Koreju ako njen režim nastavi da razvija programe nuklearnog i balističkog naoružanja. Pjongjang je ove godine sproveo svoju šestu i do sada najsnažniju nuklearnu detonaciju I testirao niz projektila, uključujući i navodnu interkontinentalnu balističku raketu, koja bi, ako se usavrši, mogla da dosegne američko kopno.

XS
SM
MD
LG