Linkovi

Dogovor o principima nove vlade


Ivica Dačić i Boris Tadić na konferenciji za novinare, Beograd, 12. jun 2012.
Ivica Dačić i Boris Tadić na konferenciji za novinare, Beograd, 12. jun 2012.

Posle današnjih razgovora koalicija oko DS-a i SPS-a saopšteno je da će sastav vlade i koalicioni partneri biti uskoro poznati.

Za nekoliko dana znaće se ko će činiti okosnicu nove vlade, a vrlo brzo će se znati i ko će biti treći ili četvti partner za formiranje buduće vlade, najavio je lider DS-a Boris Tadić.

Na današnjoj rundi pregovora demokrata i socijalista postignuta je saglasnost o vođenju ekonomske politike, načelima vođenja nacionalne politike u regionu, a dogovoreno je i da će vlada morati da bude sastavljena od onih činilaca koji prihvate te principe:

"Mi smo danas dogovorili da će naši saradnici na nivoima ispod nas kao predsednika stranaka narednih dana voditi razgovore o strukturi vlade, o ministarstvima, o raspodeli nadležnosti i odgovornosti u tim ministarstvima. Te razgovore treba završiti što pre kako bismo išli paralelno sa time i sa formiranjem parlamentarne većine. Naravno da našu javnost zanima ko je treći, ko četvrti partner – to ćete saznati vrlo brzo," rekao je Boris Tadić.

Uz ocenu da treba imati u vidu i novu političku realnost nastalu izborom Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, predsednik SPS-a Ivica Dačić je na konferenciji za novinare posle dvoipočasovnog razgovora najavio da će se narednih dana voditi razgovori i sa drugim političkim partijama i poslaničkim grupama koji prethode stvaranju uslova za pravljenje principa koalicionog ugovora:

"Uz želju i potrebu da vlada bude formirana što pre. Neophodno je da se jasno zna na kojoj platformi i ko će činiti tu parlamentarnu većinu, odnosno da li da većina omogućava stabilnost da vlada može da ispunjava svoj program."

Tako je govorio Dačić posle razgovora u sedišta DS-a, ali treba reći da je tokom dana lider socijalista najavio mogućnost razgovora SPS-a i SNS-a o novoj vladi ukoliko se pokaže da je nemoguće doći do parlamentarne većine sa demokratama.

Uz ocenu da su Tadić i Nikolić evrofanatici, a da je on veći nacionalista od oboji-ce, Dačić je rekao da više ne stoji priča da podrškom Tadiću podržavate proevropsku vladu, jer je, smatra Dačić očigledno da je i Tomislav Nikolić prihvatljiv za EU i među-narodnu zajednicu:

"Ispada da se pamte samo oni koji obavljaju visoke funkcije. Meni bi se možda više isplatilo da budem premijer u nekoj drugoj kombinaciji nego ovde da podržavam nešto za šta kažu da je proevropski, a sa druge strane mu (Nikoliću) Evropljani i Amerikanci odaju počast. Ovo je jedan lud svet."

Nikolića, po rečima Ivice Dačića telefonom zove državna sekretarka SAD Hilari Klinton, a evropski komesar za proširenje Štefan File mu dolazi na inauguraciju. Ja kada odem u Ameriku teško mogu da se sretnem sa nekim od ministara, dok Nikolića zove državni sekretar SAD, rekao je još predsednik SPS-a. Dačić je na kraju ostavio mogućnost i da Srbija izađe na nove parlamentarne izbore ukoliko propadnu sve moguće kombinacije stranaka za formiranje vlade.
XS
SM
MD
LG