Linkovi

Nikolić: Evropski put budućnosti


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom na inauguraciji u Beogradu
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom na inauguraciji u Beogradu

U Predsedništvu Srbije održana inauguracija novog srpskog predsednika Tomislava Nikolića, kojoj nije prisustvovala većina lidera iz regiona

Inauguracija novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića održana je danas u Beogradu, a kako je tom prilikom izjavio evropski komesar za proširenje Štefa File ključni prioritet za EU je vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom.

Pred oko 1.200 gostiju iz zemlje i sveta danas je u Beogradu, u Predsedništvu Srbije održana inauguracija novog srpskog predsednika Tomislava Nikolića, koji je tom prilikom izjavio da je evropski put Srbije put budućnosti i ekonomskog prosperiteta. Nikolić je, govoreći o politici prema regionu, rekao neće dozvoliti da različiti pogledi na pojedine događaje iz prošlosti ugroze zajedničku budućnost, kao i da smatra da sve razlike i problemi treba da budu rešavani mirnim i demokratskim sredstvima:

"Gradiću prijateljstva po svetu, jer Srbija nema pravo da ima neprijatelje. Evropski put Srbije je put budućnosti, put ekonomskog prosperiteta i pomoćiću Srbiji da taj put nastavi. U interesu Srbije sarađivaću sa svima, i na istokui na zapadu jer Srbija time samo dobija, a ne može ništa da izgubi. Posebno želim da naglasim da ću u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje."

Sama svečanost povodom inauguracije Tomislava Nikolića počela je intoniranjem himne "Bože pravde", a potom i himne EU. Zvanicama, među kojima nije bila većina lidera iz regiona, prvo se obratio evropski komesar za proširenje Štefan File, koji je rekao da očekuje da će Srbija nastaviti put ka EU. Uz poruku da će Unija biti najveći saveznik Srbije, File je izrazio nadu i da će vrlo brzo biti formirana nova vlada:

"Nema skrivenih očekivanja ili planova. Mi ćemo jednostavno gledati napredak koji Srbija pravi u dijalogu sa Prištinom i buduću normalizaciju odnosa. I drugo kontinuitet i sprovodjenje reformi u ključnim oblastima kao što su pravosudje i borba protiv korupcije."

A pre same inauguracije, Nikolić je imao odvojeni razgovor sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, koji je poručio da Evropska unija ohrabruje Srbiju da nastavi reforme na putu ka EU i da je ključni prioritet vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom. Kako je posle razgovora sa Nikolićem izjavio File, postoji jasna ambicija da Srbija do kraja godine počne pregovore sa Unijom o priključenju, zbog čega se ne smeju gubiti dani i sati. Savet EU jasno je ukazao na pet konkretnih tačaka koje Srbija treba da ispuni, rekao je još File i istakao da niko ne može da ima tumačenje koje je drugačije:

"Voleo bih da budem apsolutno jasan, da budem jasan da postoji jasnoća, transparentnost i predvidivost oko onoga što se očekuje od Srbije sve do otvaranja pregovora o pristupanju."

Tokom prepodneva, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je održao konsultacije o formiranju vlade sa predstavnicima koalicije okupljene oko SPS-a, a kako je posle razgovora istakao lider socijalista Ivica Dačić SPS se saglasila sa predsednikom države da je u interesu svih da se vlada formira što pre, ali da ona ne sme biti formirana po svaku cenu, odnosno sa bilo kim. Po rečima Dačića za koaliciju oko soicijalista nije prihvatljivo da nova vlada bude sastavljena samo sa Liberalno demokratskom partijom, bez Ujedinjenih regiona Srbije:

"Nije jednostavno napraviti parlamentarnu većinu, jer brojke nisu samo brojke, već je i politika. Mi smo se zalagali da u vladu sa DS-om uđu i URS i LDP. Da ne bi vlada zavisila samo od LDP-a, jer u tom smislu nismo bili sigurni kakva bi bila državna politika kad je reč i Republici Srpskoj, Kosovu itd."

Dačić je ponovio da koalicija okupljenja oko SPS pregovara samo sa DS-om o formiranju vlade, kao i da očekuje da će ti razgovori biti nastavljeni sutra. A treba reći i da je tokom današnjeg boravka u Beogradu evropski komesar za proširenje razgovorao i da liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem u sedištu DS-a.
XS
SM
MD
LG