Linkovi

Oprečne izjave o formiranju vlade


Novoizabrani i bivši predsednik Srbije, Tomislav Nikolić i Boris Tadić, u Skupštini Srbije

Demokrate navode da je blizu dogovor o vladi, dok lider socijalista poručuje da se još ne može govoriti o parlamentarnoj većini

Da li je Srbija bliža novoj vladi? O ovom pitanu danas su stizale oprečne izjave iz DS-a i SPS-a, a kamen spoticanja i dalje je pitanje odnosa prema Kosovu i Republici Srpskoj.

Juče naprednjaci, a sutra će i demokrate obaviti zvanične konsultacije o formiranju vlade sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. A kako očekuje prvi čovek vojvođanskih demokrata Dušan Elezović, lider DS-a Boris Tadić bi sutra trebalo da saopšti predsedniku Srbije da je nadomak postizanje dogovora sa SPS-om, LDP-om, SDA i SVM o vladi.

Sa druge strane, lider socijalista Ivica Dačić demantuje ove najave i tvrdi da razgovori o formiranju vlade nisu došli do trenutka kada se može reći da postoji parlamentarna većina. Kako je danas izjavio Dačić nikakve većine ne može biti dok se ne rasprave pitanja odnosa prema Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj. Taj stav potvrdila je i bivša predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, uz ocenu da je jako važno da DS, kao sagovornik SPS-a, prenese stavove socijalista o ova dva pitanja LDP-u i da vodi u konstruktivnom smislu komunikaciju između nas i LDP-a.

Sa druge strane, lider LDP-a Čedomir Jovanović kaže da njegova stranka razgovara sa DS-om i SPS-om o formiranju vlade i da pritom ne beži ni pred jednim problemom. LDP su izloženi osporavanjima jer bi, po oceni Jovanovića, ulazak liberala u buduću vladu iz korena ubrzao ritam reformi i trajno učvrstio evropsku orjentaciju zemlje. Čekajući odgovor SPS na ponudi naprednjaka za formiranje vlade, Jorgovanka Tabaković je danas predstavila premijerski program po kome bi buduća vlada koju bi formirala SNS sa partnerima imala 12 ministarstava i dve kancelarije.

A u pozadini razgovora o budućoj vladi, stižu nove reakcije na izjavu novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se u Srebrenici nije dogodio genocid, već veliki zločin. Kako je tim povodom izjavio šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, Brisel očekuje da svi ideri u regionu moraju da zauzmu jasan stav o zločinima počinjenim u regionu:

"Ako želimo pravi proces pomirenja i saradnju između svih zemalja ovde u regionu, ovo je nešto što mora da bude završeno. I to treba da bude urađeno u svim zemljama regiona i svi lideri u regionu to moraju da urade."

Počinioci zločina moraju biti izvedeni pred lice pravde, potrebne su odgovarajuće sudske kazne i to ne samo od strane Haškog suda i MSP-a, već i domaćih sudova, rekao je još Dežer.
XS
SM
MD
LG