Linkovi

Tadić: Uskoro formiranje većine


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predstavnici koalicije oko DS razgovaraju o formiranju nove vlade.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predstavnici koalicije oko DS razgovaraju o formiranju nove vlade.

Predstavnici koalicije okupljene oko DS obavestili su predsednika Nikolića da DS za nekoliko dana može da obezbedi vladajuću većinu.

Posle naprednjaka - predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je na konsultacije o vladi i predstavnike koalicije oko DS-a. Lider demokrata Boris Tadić najavio skoro formiranje vlade.

Konsultacije predstavnika koalicije okupljene oko Demokratske stranke sa predsednikom Srbije završene su danas posle samo desetak minuta – koliko je bilo potrebno da Tomislava Nikolić obaveste da DS za nekoliko dana može da obezbedi vladajuću većinu i formira vladu.

Kako je posle sastanka kod predsednika Srbije izjavio lider DS-a Boris Tadić i da-lje postoji načelan dogovor sa socijalistima o formiranju vlade, kao i da nije nemoguć kompromis između LDP-a i SPS-a:

"Ja sam uveren da ćemo mi u narednim danima formirati većinu, ali ne formira se većina oko toga šta će ko biti u vladi. O tome nismo ni razgovoarali, razgovarali smo o ekonomskoj politici, nacionalnoj politici, pregovorima sa MMF-om, oko uslova pod kojima vodimo pregovore sa MMF-om i standardima i principima funkcionisanja prethodne vlade", izjavio je Tadić.

Tadić je rekao i da DS vodi pregovore sa skoro svim strankama – osim da DSS-om i SNS-om o formiranju vlade, kao što i naprednjaci, po njegovim rečima vode prego-vore o formiranju vlade. Kako mediji saznaju – i danas su iza zatvorenih vrata vođeni razgovori demokrata i socijalista o budućoj vladi, nakon čega je lider SPS-a Ivica Dačić otputovao u ranije dogovorenu posetu Moskvi.

A regionalna saradnja je tema koja je ponovo aktuelizovana ovih dana – i uz podsećanje na ideju pomirenja evropskih država posle drugog svetskog rata i sprečavanje budućih sukoba, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je istakao da je regionalna saradnja je suština integracije u EU:

"Suočavanje sa prošlošću znači stvaranje atmosfere u kojoj ljudi mogu da žive i deluju zajedno. Znači i spremnost da se pokrenu određena pitanja, kao na primer pitanje nestalih osoba između Srbije i Hrvatske, ili rešavanje problema povratka izbeglica", naveo je Dežer.

"Jako je važno, i podrazumeva veliku odgovornost da se proces regionalne saradnje konstruktivno pristupa rešavanju otvorenih problema saradnje u rešavanju onoga što budućnost donosi i proces pomirenja u regionu nastavi. To dugujemo onome što smo do sada uradili, ali i to je najbolja zaloga bolje budućnosti regiona", poručila je Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije

Govoreći o proširenju Evropske unije, Vensan Dežer je rekao i da nema protivrečnosti između proširenja unije i njene unutrašnje konsolidacije i dodao da postoji jasna ekonomska i finansijska solidarnost unutar EU kako neki delovi unije ne bi zaostajali.
XS
SM
MD
LG