Linkovi

Nikolić započeo konsultacije


Predsednik Srbije,Tomislav Nikolić na razgovorima o novoj vladi sa rukovodstvom SNS-a
Predsednik Srbije,Tomislav Nikolić na razgovorima o novoj vladi sa rukovodstvom SNS-a

Dok traju pregovori DS-a i SPS-a o formiranju nove vlade, predsednik Srbije započeo je danas konsultacije sa predstavnicima SNS-a o istoj temi

Nikolić će u sredu nastaviti konsultacije sa predstavnicima DS-a, a danas je lider SPS-a Ivica Dačić potrvdio da je o novoj vladi razgovorao i sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem. Opširije o detaljima o novoj vladi od kolege RR iz Beograda...

U ovom trenutku ne postoji parlamentarna većina od 126 poslanika koji bi podržali vladu, izjavio je danas lider SPS-a Ivica Dačić i dodao da još nije postignuta saglasnost o tome koje će stranke činiti tu većinu kako ne bi bila na štetu nacionalnih interesa. Dačić je potvrdio i da je juče razgovarao sa predsednikom LDP-a Čedomirom Jovanovićem o, kako je rekao, iznalaženju rešenja u vezi sa državnom politikom i u cilju približavanja stavova oko onoga što je državna, a ne stranačka politika.

Predsednik SPS-a je rekao i da će narednih dana biti nastavljeni pregovori o vladi sa Demokratskom strankom i poručio da njegova stranka nije moneta za potkusurivanje, pa da jedan dan pregovora sa jednima, a drugog sa drugima:

"Sigurno će biti formiranja vlade – niko nema luksuz da ide na nove izbore u vreme kada je Srbiji teško. Sa druge strane, nama je isto interes da se vlada formira što pre – mi ćemo raditi na tome da se vlada formira što pre, ali mislim da nije realno da sad neko govori o tome da su u pitanju dani. Taj što govori o tome nema pojma o politici. Reč je o tome da mi moramo u narednim nedeljama, u ovom mesecu znači, da završimo formiranje vlade."

A predsednik Srbije je danas započeo i zvanične razgovore sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o formiranju vlade – prve konsultacije Tomislav Nikolić je obavio sa čelnicima svoje dojučerašnje partije, s obzirom da je SNS osvojila najviše glasova na nedavnim izborima.

Kako je posle razgovora izjavio v.d. predsednika SNS-a Aleksandar Vučić, oni su Nikoliću preneli stav da bi svaka vlada bez naprednjaka bila nelegitimna, kao i da imaju plan sa kim bi pregovarali. Vučić je potrvdio i da je pre nekoliko dana upućen poziv SPS-u za razgovor o formiranju vlade:

"Imali smo više neformalnih razgovora sa predstavnicima SPS-a. Mi smo im rekli jednu stvar, a to je poštujemo njihovu volju da razgovoraju sa onima sa kojima su rekli da će prvo da razgovoraju, ali da smo mi spremni da učestvujemo u formiranju vlade. Rekli smo da ne mislimo da je dobro za zemlju, zaista zbog legitimiteta, ali i zbog mogućnosti rešavanja problema u budućnosti da vladu formiraju koalicija DS, SPS i Čedomir Jovanović."

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas na konsultacijama sa predstavnicima SNS da je zbog izuzetno teške ekonomske i socijalne situacije u zemlji potrebno što pre formirati Vladu. Nikolić će u sredu nastaviti konsultacije sa predstav-nicima izbornih lista, kada će pozvati na razgovore delegaciju stranaka okupljenih oko DS-a, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.
XS
SM
MD
LG