Linkovi

Senator Grejem: Izbori naredni veliki test za Crnu Goru


Američki senator Lindzi Grejem na konferenciji za novinare u Podgorici, 4. septembar 2019. Foto: Savo Prelević (RFE/RL)

Američki Senator Lindzi Grejem poručio je u srijedu u Podgorici da će svijet gledati u Crnu Goru tokom parlamentarnih izbora 2020. koje je nazvao “narednim velikim testom” za zemlju koja želi u EU.

"Nadamo se da ćete 2020. dokazati svijetu da je demokratija ovdje da ostane zauvjek", rekao je Grejem nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, navodeći da je Crna Gora dobra i čvrsto uspostavljena demokratija, ali i da je sljedeći cilj članstvo u EU gdje na putu stoje izazovi, kao što je reforma u oblasti vladavine prava.

“Vaš sljedeći cilj je članstvo u EU i na tom putu imate dva velika izazova reforme u oblasti vladavine prava”.

On je naglasio da su SAD zadovoljne naporima koje Podgorica ulaže i dodao da “želimo da vas ohrabrimo da uradite što više”, ali i dodao da je put koji čeka Crnu Gori težak, ali nagrada ogromna.

Grejem, koji sa delegacijom članova Kongresa boravi u posjeti parlamentu. poručio je da su zemlji neophodne reforme u oblasti vladavine prava, ne samo zbog EU, već i da bi privukla više privrednika iz SAD.

Američki senator rekao je da su snage koje žele da podrivaju napredak Crne Gore ka demokratiji i NATO-u, radile i protiv SAD.

"Važno je da ih ovdje porazimo, ne samo zbog budućnosti Crne Gore, već i budućnosti cijelog regiona", rekao je Grejem i naglasio da je Crna Gora sama donijela odluke da bude nezavisna i da uđe u NATO, kao i da SAD podržavaju takve odluke.

Podsjećajući na angažovanje crnogorskih vojnika u misiji u Avganistanu, on je rekao da je sljedeći cilj Crne Gore da postane članica Evropske unije, te da se nada da će u tome biti uspješna.

Na pitanje novinara da li je zabrinut zbog porasta kineskih investicija u Crnoj Gori, Grejem je istakao da su Kinezi Crnoj Gori dali niske kamate i povoljne uslove, te da SAD moraju biti konkurentne.

"Ući u posao sa Kinom je poslovna odluka, ali Crna Gora vidi budućnost sa nama, sa Zapadom, sa demokratijom”, rekao je Grejem. “Ne možete kriviti Kinu već nas, jer nismo konkurentni".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG