Linkovi

Sekretar za finansije Mnučin predvodi delegaciju SAD u Davosu


Arhiva - Sekretar za finansije SAD Stiven Mučin obraća se novinarima ispred Bele kuće u Vašingtonu, 19. decembra 2019. (REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo)

Sekretar za finansije SAD Stiven Mnučin predvodiće grupu zvaničnika SAD koji će prisustvovati Svetskom ekonomskom forumu, kasnije ovog meseca u Davosu, u Švajcarskoj saopštila je Bela kuća u sredu.

Mnučinu će se pridružiti zvaničnici među kojima i sekretar za ekonomiju Vilbur Ros, sekretar za rad Judžin Skalija, sekretarka za transport Elejn Čao, trgovinski predstavnik SAD Robert Lajtizer i viši savetnici Bele kuće Ivanka Tramp i Džared Kušner.

Takođe će prisustovati i Kejt Krač, podsekretarka Stejt departmenta za rast, energetiku i prirodnu sredinu, kao i Kristofer Lidel, zamenik šefa osoblja Bele kuće.

Rojters je 17. decembra objavio da predsednik SAD Donald Tramp planira da prisustvuje godišnjem ekonomskom forumu u Davosu, citirajući izvor blizak tim planovima. Zvaničnik Bele kuće je, govoreći pod uslovom da ostane anoniman, rekao je u sredu da se i dalje očekuje da Tramp prisustvuje skupu.

Tokom 2019, Tramp je morao da otkaže svoje planiran odlazak na godišnje okupljanje ekonomista i svetskih lidera zbog zatvaranja vlade u Vašingtonu. Forumu u Davosu 2018. je prisustvovao.

Planirano je da se Svetski ekonomski forum u švajcarskom skijaškom odmaralištu održi od 21. do 24. januara.

Događaji u Kongresu mogli bi da ometu prisustvo predsednika SAD tom događaju ove godine.

Tramp, koji je 18. decembra postao treći američki predsednik u istoriji koji je opozvan u Predstavaničkom domu, suočiće se sa suđenjem po optužbama da je zlouptrebio ovlašćenja i opstrukciju Kongresa, kada demokratska predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, pošalje optužnicu Senatu, koji kontrolišu republikanci.

Sukob između Pelosi i lidera republikanske većine u Senatu Miča Mekonela u vezi sa tim kako suđenje treba da bude sprovedeno izbio je pošto je Predstavnički dom, koji kontrolišu demokrate, opozvao Trampa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG