Linkovi

"Amerika prvo ne znači Amerika sama"


President Donald Trump delivers a speech to the World Economic Forum, Jan. 26, 2018, in Davos.
President Donald Trump delivers a speech to the World Economic Forum, Jan. 26, 2018, in Davos.

Američki predsednik Donald Tramp poručio je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da će interesi Amerike uvek biti prioritet, ali da će SAD ostati stub globalne ekonomije.

„Uvek ću Ameriku staviti na prvo mesto, kao što bi i ostali lideri na prvo mesto trebalo da stave svoje zemlje. Ali, „Amerika prvo“ ne znači „Amerika sama“, rekao je Tramp i time odgovorio na brige učesnika foruma bi njegova politika mogla da ugrozi globalnu ekonomiju.

“Kad SAD rastu, raste I svet”, poručio je Tramp.

Pre nego što je održao govor, Donald Tramp je pokušao da izgladi odnose sa predsednikom Ruandre Polom Kagameom, pošto je pojedine afričke zemlje nazvao pogrdnim I vulgarnim rečima. On se sa predsednikom Ruande sreo na marginama samita u Davosu, I rekao da je sa njim imao dobru diskusiju.

Tramp se sastao I sa predsednikom Švajcarske Alanom Bersetom I ocenio da bi smanjenje poreza u SAD moglo da koristi toj zemlji. Takođe je kao lažne odbacio navode o razlikama u stavovima sa britanskom premijerkom Terezom Mej I obećao da će podstaći trgovinu sa Britanijom posle njenog izlaska iz EU.

Američki predsednik je rekao da je spreman da se izvini za to što je retvitovao snimke britanske ekstremno desničarske grupe “Britanija prvo” I rekao da nije znao o kakvoj organizaciji je reč.

XS
SM
MD
LG