Linkovi

Šef Pentagona tajno hospitalizovan


Nepoznanice o hospitalizaciji Lojda Ostina
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Nepoznanice o hospitalizaciji Lojda Ostina

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin hospitalizovan je oko novogodišnjih praznika, ali njegovi najbliži saradnici i javnost to nisu znali. Razlog njegovog prijema u bolnicu nije poznat.

Njegova zamenica Ketlin Hiks nije unapred obaveštena da je Ostin od 1. januara u bolnici, već je za to saznala kada je došla da preuzme njegove dužnosti nekoliko dana kasnije. Predsednik Džo Bajden je za hospitazliaciju saznao tek u četvrtak, 4. januara, rekao je Rojtersu anonimni zvaničnik. Bajden je inače na vrhu lanca vojne komande i direktno je nadređen Ostinu, čija je dužnost da u svakom momentu može da odgovori na bilo kakvu krizu nacionalne bezbednosti.

Međutim, iz Bele kuće je u ponedeljak saopšteno da Bajden i dalje ima puno poverenje u Ostina. Portparolka Karin Žan Pjer rekla je novinarima da je Bajden sa Ostinom razgovarao u subotu i da ceni što je šef Pentagona preuzeo "punu odgovornost" što nije obavestio Belu kuću o hospitalizaciji.

Sedamdesetogodišnji Ostin je u saopštenju u subotu, 6. januara, naveo da preuzima odgovornost za tajnost u vezi sa prijemom u bolnicu. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u ponedeljak i da Bajden ne planira da otpusti Ostina. Dodao je međutim da će biti ispitano koja pravila ili procedure nisu ispoštovani u Ostinovom slučaju.

Pentagon je u nedelju objavio nove detalje u vezi sa hospitalizacijom sekretara za odbranu - da je Ostin imao intervenciju 22. decembra, da je dan kasnije otpušten kući, a da je 1. januara ponovo primljen zbog jakih bolova. Ovo saopštenje, koje je potpisao general major Pet Rajder, ne navodi detalje o tome zašto je Ostin morao da ostane na intenzivnoj nezi.

General Pet Rajder na konferenciji za novinare u Pentagonu, oktobar 2023.(AP Photo/Kevin Wolf)
General Pet Rajder na konferenciji za novinare u Pentagonu, oktobar 2023.(AP Photo/Kevin Wolf)

Rečeno je da je Ostin smešten na intenzivnu negu "iz medicinskih razloga, i da je tamo ostao zbog privatnosti i rasporeda pacijenata unutar bolnice".

To što Pentagon nije objavio da je Ostin hospitalizovan i što najviši zvaničnici za to danima nisu znali, ukazuje na manjak transparentnosti u vezi sa Ostinovom bolešću, koliko je ozbiljna i kada bi mogao da napusti bolnicu. Takva tajnost nije praksa kada je reč o visokim američkim zvaničnicima i članovima kabineta.

Rajder je objasnio da su Ketlin Hiks i Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće saznali da je Ostin u bolnici tek 4. januara, a da je njegova šefica kabineta Keli Megsamen "bila bolesna i da nije mogla ranije da obavesti ostale".

U saopštenju u subotu, Ostin je preuzeo odgovornost za to što niko nije obavešten.

"Priznajem da je trebalo bolje da radim na tome da javnost bude obaveštena, i obavezujem se da to poboljšam. Ali, važno je da naglasim da je reč o mojoj medicinskoj intervenciji i da je moja odgovornost da odlučim šta će o tome biti objavljeno", navodi Ostin u saopštenju i dodaje da se oporavlja i raduje brzom povratku u Pentagon.

Senator Rodžer Viker, najviše rangirani republikanac u Odboru za oružana pitanja u Senatu, kaže da ova epizoda podriva poverenje u Bajdenovu administraciju i pozvao je Pentagon da Kongresu dostavi sve činjenice o ovom slučaju.

Senator Rodžer Viker (AP Photo/Stephanie Scarbrough)
Senator Rodžer Viker (AP Photo/Stephanie Scarbrough)

"Drago mi je što se sekretar Ostin oseća bolje i želim mu brz oporavak", saopštio je Viker. "Ali, činjenica je da je Sekretarijat za odbranu danima krio informacije o njegovom zdravlju i to je neprijvatljivo".

Ali, nisu samo republikanci nezadovoljni. U zajedničkom saopštenju, demokratski predstavnici Majk Rodžers i Adam Smit poručuju da ih brine to kako se upravljalo informacijama o zdravstvenom stanju šefa Pentagona.

Oni se pitaju od čega je Ostin operisan i šta se iskomplikovalo, kako su delegirane njegove dužnosti, zašto predsednik i Kongres nisu na vreme obavešteni.

"Transparentnost je od suštinske važnosti. Ostin mora da objavi detalje o svom zdravlju i procesu donošenja odluka, što pre".

Državni sektetar Entoni Blinken je podržao Ostina u nedelju.

"On je izuzetan lider, u uniformi i van nje. Jedva čekam da se brzo oporavi i da ponovo radimo rame uz rame u godini koja je pred nama", rekao je državni sekretar.

General Rajder je rekao da je Ostin u stanju da preuzme dužnosti, da mu je obezbeđena komunikacija iz bolnice Volter Rid i da je u kontaktu sa svojim saradnicima. Dodao je da ne zna da li će Ostin prisustvovati sastancima ove nedelje.

Novinari koji izveštavaju iz Pentagona protestovali su zbog sakrivanja ovih informacija i slučaj nazvali "sramnim".

"U vreme kada rastu pretnje po američke vojnike na Bliskom istoku i kada SAD igraju ključnu ulogu u ratovima u Izraelu i Ukrajini, od suštinske je važnosti da američka javnost bude obaveštena o zdravlju sekretara za odbranu i sposobnosti da donosi odluke", navodi se u saopštenju Udruženja novinara iz Pentagona.

Drugi zvaničnici su objavljivali informalcije o svojim bolničkim lečenjima. Recimo, sekretar za pravosuđe Merik Garland je išao na operaciju 2022. i o tome unapred informisao javnost, kao i o rokovima oporavka.

XS
SM
MD
LG