Linkovi

Pentagon: U mjesec dana 38 napada na američke snage u Iraku i Siriji


Arhiva: Američke specijalne snage obučavaju sirijsku opozicionu grupu u Al-Tanf bazi, 22. oktobra 2018. godine.
Arhiva: Američke specijalne snage obučavaju sirijsku opozicionu grupu u Al-Tanf bazi, 22. oktobra 2018. godine.

Američke snage stacionirane u Iraku i Siriji napadnute su najmanje 38 puta u manje od mjesec dana, uključujući šest napada u protekla dva dana, saopštili su iz Pentagona. Napade dronovima i raketama izvodile su grupe koje podržava Iran.

Američka vojska je omela većinu napada ili oni nisu uspjeli doći do ciljeva, ne uzrokujući žrtve ili štetu na infrastrukturi, navode odbrambeni zvaničnici iz SAD.

U napadima je povrijeđeno 46 američkih vojnih lica (32 u Siriji, 14 u Iraku), što je više nego dvostruko u odnosu na ranije prijavljivana ranjavanja, prema brojevima koje je u ponedjeljak iznio portparol Pentagona brigadni general Pet Rajder.

"To mogu biti stvari poput gelera, glavobolja, perforiranih bubnih opni, tinitusa, uganutog zgloba", rekao je Rajder, dodajući na listu i traumatske ozljede mozga.

Povrede Amerikanaca dogodile su se tokom četiri napada: udar na zračnu bazu Al-Harir u Irbilu, gdje se dron srušio prije eksplozije; dva napada većeg broja dronova na vazdušnu bazu Al-Asad u zapadnom Iraku, te napad s više dronova na garnizon Al-Tanf u Siriji.

Svo ranjeno osoblje vratilo se na dužnost nakon zadobijenih povreda, rekao je Rajder novinarima u ponedjeljak. Međutim, dvije osobe koje su liječene od traumatskih povreda mozga i prvobitno vraćene na dužnost su naknadno poslane u Regionalni medicinski centar Landštul u Njemačkoj na dalje pretrage.

"U stabilnom su stanju, tako da je mjera opreza", rekao je Rajder.

Najmanje 16 od uglavnom neuspješnih napada na Amerikance izvedeno je nakon što su američke snage prošlog petka napale skladište oružja i municiju u istočnoj Siriji, za koje je Pentagon rekao da su ih koristili pripadnici Iranske islamske revolucionarne garde i sa njima povezane grupe.

Najveći broj napada u jednom danu otkako su napadi počeli prošlog mjeseca dogoddio se u nedjelju. Dva napada dronom ciljala su zračnu bazu Al-Asad u zapadnom Iraku, kao i jedan napad s više dronova i raketa, dok su izvedena i dva napada dronom na dvije baze u kojima su smještene američke trupe u Siriji.

Nekoliko američkih zakonodavaca je prošle sedmice izrazilo zabrinutost da prvi odgovor vojske na napade u Iraku i Siriji nije bio dovoljno snažan.

Ako nemamo kredibilno… odvraćanje Iranaca, ovi napadi će eskalirati. Doći će brže, proširiće se izvan Sirije i Iraka, te će uključiti sve sofisticiranija i legalnija oružja. To je moj najveći strah”, rekao je republikanski senator Marko Rubio 31. oktobra tokom saslušanja Senatskog odbora za finansijska izdvajanja.

"Ako ovo ne prestane, mi ćemo odgovoriti", rekao je sekretar odbrane SAD Lojd Ostin svjedočeći na pretresu tog odbora prošlog utorka.

SAD su rasporedile više od 1.200 vojnika u regiju kako bi zaštitile američke snage u Iraku i Siriji i bile spremne ako neprijatelji koje podržava Iran pokušaju proširiti sukob u Izraelu. Ove jedinice uključuju napredne sisteme protivvazdušne odbrane.

Brodovi američke mornarice, poput nosača aviona "USS Eisenhower" i "USS Ford" patroliraju obližnjim vodama.

XS
SM
MD
LG