Linkovi

Prva pobeda Hejli na republikanskim primarnim izborima, trijumfovala u DC-ju


Kandidatkinja za predsednički nominaciju Republikanske stranke, bivša ambasadorka u UN Niki Hejli, gestikulira tokom govora na događaju tokom kampanje u Portlandu, Mejn, 3. marta 2024.
Kandidatkinja za predsednički nominaciju Republikanske stranke, bivša ambasadorka u UN Niki Hejli, gestikulira tokom govora na događaju tokom kampanje u Portlandu, Mejn, 3. marta 2024.

Niki Hejli pobedila je na republikanskim primarnim izborima u Distriktu Kolumbija (Vašington DC), zabeleživši prvi trijumf u kampanji 2024.

Njena pobeda u nedelju barem je privremeno zaustavila Donalda Trampa u dobijanju republikanske nominacije, iako će bivša predsednica verovatno osvojiti glasove još nekoliko stotina delegata na ovonedeljnim trkama tokom "super utorka".

Uprkos ranim gubicima, Hejli je rekla da će ostati u trci barem tokom tih takmičenja, iako je odbila da navede bilo koje primarne dizbore za koje je uverena da će na njima pobediti. I posle prošlonedeljnog poraza u njenoj matičnoj državi Južnoj Karolini, Hejli je ostala nepokolebljiva da birači u mestima koja su usledila zaslužuju alternativu Trampu uprkos njegovoj dosadašnjoj dominaciji u kampanji.

Asošiejted pres je u nedelju uveče proglasio Hejli pobednicom nakon što su zvaničnici Republikanske partije u DC-ju objavili rezultate. Osvojila je svih 19 za kojih se takmičila.

Vašington D.C. je jedna od najdemokratskijih jurisdikcija u zemlji, sa samo oko 23.000 registrovanih republikanaca u gradu. Demokrata Džo Bajden pobedio je u okrugu na opštim izborima 2020. sa 92 odsto glasova.

Tramp je izdao saopštenje ubrzo nakon pobede Hejli u kom joj je sarkastično čestitao što su je lobisti i insajderi iz Vašingtona, koji žele da zaštite propali status kvo, proglasili "kraljicom močvare".

Hejli je u petak održala miting u glavnom gradu zemlje pre nego što se vratila u Severnu Karolinu i niz država koje održavaju predizbore u Super utorak. Ona se našalila sa više od 100 pristalica u hotelskoj plesnoj sali: "Ko kaže da nema republikanaca u DC-ju? Hajde?"

"Pokušavamo da budemo sigurni da dodirnemo svaku ruku koju možemo i da razgovaramo sa svakom osobom", rekla je Hejli.

Dok je držala svoj standardni govor u kampanji, kritikujući Trampa zbog povećanja federalnog deficita, jedan učesnik skupa je urlao: "On ne može da pobedi na opštim izborima. To je ludilo". Ona tvrdi da može da spreči Bajdena da dobije drugi mandat, ali da Tramp to ne može.

Dok je vodila kampanju kao istaknuta konzervativka, Hejli je imala tendenciju da prolazi bolje umerenijim i nezavisnim biračima.

Četiri od 10 pristalica Niki Hejli na primarnim izborima republikanske stranke u Južnoj Karolini bili su samoproglašeni umereni, u poređenju sa 15 odsto koji su za Trampa, prema istraživanju AP-a VoteCast, sprovedenom među više od 2.400 glasača koji su učestvovali na izborima republikanaca u Južnoj Karolini, a koje je za AP sproveo NORC sa Univerziteta u Čikagu. S druge strane, osam od 10 Trampovih pristalica identifikovalo se kao konzervativci, u poređenju sa oko polovinom pristalica Hejli.

Tramp je pobedio na predizborima u DC-ju tokom svoje kandidature u trci za reizbor 2020. godine, ali je četiri godine ranije bio na trećem mestu iza senatora Marka Rubija sa Floride i bivšeg guvernera Ohaja Džona Kešiča.

Rubijeva pobeda bila je jedna od samo tri u njegovoj neuspešnoj trci 2016. Drugi centristički orijentisani republikanci, uključujući Mita Romnija i Džona Mekejna, pobedili su na primarnim izborima u gradu 2012. i 2008. na putu do osvajanja predsedničke nominacije.

XS
SM
MD
LG