Linkovi

"Prijatelji Sirije" obećali pomoć pobunjenicima


Američki državni sekretar Džon Keri tokom današnjeg sastanka u Dohi

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio da su se ministri iz 11 država obavezali da pomognu s vojnom i humanitarnom opremom...

Američki državni sekretar Džon Keri kaže da su zapadni i arapski protivnici sirijskog predsednika Bašara al-Asada, na današnjem sastanku „Prijatelja Sirije“ u Kataru, obećali dodatnu pomoć sirijskim pobunjenicima.

Keri je rekao da su se ministri iz 11 država obavezali da daju pobunjenicima veću vojnu i humanitarnu pomoć. On je ipak naglasio da su pregovori najbolji način za rešenje sirijskog sukoba, bez obzira što Sjedinjene Države povećavaju pomoć pobunjenicima.

Sjedinjene Države i Britanija vrše pritisak da se u Ženevi održe direktni razgovori Sirijske vlade i njenih protivnika. Keri je objasnio da su ministri na sastanku u Dohi priznali „hitnost“ održavanja pregovora u Ženevi.

Ipak, katarski premijer, šeik Hamad Bin Jasem al-Tani, rekao je da će za rešenje sukoba možda biti potrebni „sila i moć“. On je rekao da svi arapski i međunarodni pokušaji da se prekine sirijska kriza nisu bili uspešni i da su „međunarodnu zajednicu prikazali kao nemoćnog posmatrača koji ne može da se nosi sa situacijom“.


O kancelariji Talibana u Dohi


U vezi sa novootvorenom kancelarijom Talibana u Kataru, američki državni sekretar rekao je da bi ona mogla da bude važan korak u procesu pomirenja sa avganistanskom vladom, ali je upozorio da bi ona mogla i da se zatvori ako ne dođe do nastavka mirovnih razgovora.

Ti razgovori trebalo je da počnu prošlog četvrtka, ali se avganistanski predsednik Hamid Karzai, očigledno gnevan zbog otvaranja talibanske političke kancelarije u tom gradu, usprotivio i rekao da njegova vlada ne podržava razgovore.

Državni sekretarijat je u međuvremenu saopštio da Keri ne namerava da se sastane sa predstavnicima Talibana tokom boravka u Dohi.
XS
SM
MD
LG