Linkovi

Keri na razgovorima u Dohi


Državni sekretar Džon Keri uoči odlaska u Dohu, u Kataru
Državni sekretar Džon Keri uoči odlaska u Dohu, u Kataru

U Dohi se održava prvi sastanak takozvane Grupe prijatelja Sirije otkako je Vašington saopštio da namerava da naoruža pobunjenike.

Američki državni sekretar Džon Keri danas putuje u Dohu, u Kataru, na sastanak šefova diplomatija zemalja koje podržavaju sirijske pobunjunike.

Dok se nastavljaju borbe između sirijskih pobunjenika i vladinih snaga u Alepu na severu zemlje … SAD su saopštile da će naoružati snage koje se bore protiv predsednika Bašara al Asada. Državni sekretar Džon Keri kaže da se diplomate i dalje zalažu za pregovore o uspostavljanju prelazne vlade u Siriji.

“Vlada jednoglasnost u pogledu važnosti postizanja rešenja mirnim umesto oružanim putem. Asadov režim to znatno otežava.”

Keri i šef britanske diplomatije Vilijam Hejg se zalažu za direktne razgovore između sirijske vlade i njenih protivinika u Ženevi. Taj plan podržavaju EU i veliki broj arapskih zemalja, uključujući Egipat.

“Egipat je uvek zahtevao rešenje krize putem političkih pregovora, takođe se zalažemo za okupljanje svih opozicionih snaga, koje bi bile zastupljene u Ženevi. Pregovori bi tako predstavljali volju svih sirijskih frakcija uključujući opoziciju u zemlji," saopštio je egipatski ministar inostranih poslova Kamel Amr.

“Pre svega, mi se apsolutno svi slažemo sa ministrom da podržavamo, takozvanu Ženevu dva, odnosno proces koji će pomoći da se nađe političko rešenje, odnosno konačno rešenje potrebno za obustavu krvoprolića i borbi, kao i za uspostavljanje mira”, naglasila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijis kaže da predstoji veliki posao do sastanka u subotu u Dohi.

“Nastojaćemo da ispitamo situaciju na terenu kako bismo videli kako možemo da pomognemo opozicionoj koaliciji da bi se došlo do političkog dogovora. Ne treba smetnuti s uma da svaki dan ginu desetine ljudi.”

Francuski lideri su razmatrali mogućnost da u razgovore bude uključen i Iran, bliski saveznik predsednika Asada. Fabijis je rekao da su dobrodošli svi koji ispoljavaju, kako se izrazio “korisnu poziciju,” ali da to znači i priznavanje privremene vlade.
Loran Fabijis,

“Iran nije prihvatio ciljeve konferencije kako bi učestvovao na njoj. Ukoliko novi predsednik bude eksplicitan u tom pravcu, videćemo kakav će stav imati.”

Ruski predsednik Vladimir Putin se zalaže za uključivanje Irana, ističući da će, kako se izrazio, oni koji žele da naoružaju pobunjenike na osnovu “nepotvrđenih optužbi” da je Damask upotrebio hemijsko oružje, samo dalje destabilizovati Siriju.
XS
SM
MD
LG