Linkovi

Velika očekivanja od večere Trampa i Šija


Kineski i američki predsednik sa delegacijama na radnoj večeri na samitu G20 u Argentini

Predsednik SAD Donald Tramp otkazao je planiranu konferenciju za novinare u Buenos Airesu, uz obrazloženje da nije dobar trenutak zbog smrti nekadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša starijeg. Ipak, Tramp je rekao da održati planirani sastanak sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom.

Tramp je kazao da će se večeri sa Šijem, koja će biti održana posle završnih sastanaka lidera G20, prisustvovati i savetnici koji će razgovarati o trgovini i drugim pitanjima. Američki predsednik je ocenio da je sastanak sa Šijem veoma važan.

Sastanku će prisustovati i Trampov savetnik za trgovinu Piter Navaro, koji ima najtvrđi pristup prema Kini.

Predsednik SAD na večeri sa kineskim predsednikom
Predsednik SAD na večeri sa kineskim predsednikom

Mnoge kompanije u SAD i Kini se nadaju da će dve zemlje ipak uspeti da postignu neki dogovor. Ipak, američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer je rekao da Peking nije u potpunosti obustavio svoju "nefer, nerazumnu praksu" uprkos carinama koje su SAD uvele na 250 milijardi dolara vrednu kinesku robu.

Analitičari se pribojavaju da, ako ne bude napretka na večeri Tramp -Ši, da će američki predsednik dodatno povećati takse na kinesku robu na 25 odsto od nove godine. Kina preti da će, zauzvrat uvesti carine na američku uvoznu robu vrednu 60 milijardi dolara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG