Linkovi

Dogovor lidera G20 o globalnoj trgovini na pomolu?


Grupna fotografija lidera G20 na samitu u Buenos Airesu, Argentini
Grupna fotografija lidera G20 na samitu u Buenos Airesu, Argentini

Razgovori lidera G20 na samitu u Argentini, koji su trajali celu noć, mogli bi da rezultiraju napretkom u rešavanju problema globalnog trgovinskog sistema, tvrde neimenovane evropske diplomate.

Uprkos dubokim podelama i protivljenju SAD, zvaničnici EU su rekli i da se napreduje u pisanju finalnog saopštenja u kome će biti naglašeni problemi sa Svetskom trgovinskom organizacijom i načini kako da se oni reše.

Američki predsednik Donald Tramp je kritikovao STO, a prema EU i Kini zauzeo agresivniji stav u pogledu trgovine.

Predsednik Donald Tramp na samitu G20 u Argentini
Predsednik Donald Tramp na samitu G20 u Argentini

Evropski zvaničnik je za AP rekao da će u zajedničkom saopštenju G20 biti istaknuta podrška 19 zemalja Pariskom klimatskom sporazumu, a da će se SAD tome protiviti.

U zajedničkom saopštenju će biti naglašena i globalna potreba za upravljanjem migracijama.

Tramp i Ši na samitu u Argentini
Tramp i Ši na samitu u Argentini

Najveća očekivanja su ipak od sastanka kineskog predsednika Ši Đinpinga sa Donaldom Trampom, zbog aktuelnog rata carinama između dve zemlje.

Ipak, duboke podele između svetskih lidera bile su vidljive od otvaranja samita u petak.

Tramp je na samitu pokušao da reši svoje trgovinske probleme, pa je na otvaranju samita potpisao novi trgovinski sporazum sa Kanadom i Meksikom koji će zameniti sporazum NAFTA.

Mohamed bin Salman i Vladimir Putin na samitu G20
Mohamed bin Salman i Vladimir Putin na samitu G20

Dvojica najkritikovanijih lidera na Zapadu - Vladimir Putin i saudijski princ Mohamed bin Salman, izuzetno su se srdačno pozdravili na samitu i time privukli pažnju javnosti.

Bin Salman se sumnjiči da je naručio ubistvo saudijskog novinara i kritičara vlasti Džamala Kašogija u Istanbulu. Francuski predsednik Emanuel Makron se, prenose mediji, verbalno sukobio sa Salmanom oko tog slučaja čim je stigao na samit G20.

​Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk apelovao je na lidere G20 da se pozabave "trgovinskim ratovima, situaciji u Siriji i Jemenu i ruskoj agresiji na Ukrajinu".

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za incident u vodama kod Krima, a američki predsednik je zbog incidenta otkazao planirani susret sa ruskim predsednikom Putinom u Argentini.





XS
SM
MD
LG