Linkovi

Navalni odlučio da obustavi štrajk glađu


Protest podrške Alekseju Navalnom
Protest podrške Alekseju Navalnom

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni, saopštio je da će postepeno okončati štrajk glađu koji je započeo zahtevajući da u zatvoru dobije odgovarajuću zdravstvenu negu. Navalni je nagovestio da je zahvaljujući podršci Zapada kao i unutar same Rusije, dobio veći deo onoga što je zahtevao.

Navalni štrajkuje glađu već 24 dana, a objavio je da će prestati nakon što je sindikat zdravstvenih radnika apelovao na njega da odmah prekine štrajk glađu.

"Ako nastavi, ugroziće svoje zdravlje i život. Nadamo se da će Aleksej sutra okončati štrajk glađu", rekla je Anastasija Vasiljeva, liderka sindikata i saradnica ruskog opozicionara.

Navalni je stupio u štrajk glađu 31. marta jer mu je odbijena medicinska pomoć zbog bolova u leđima i nozi.

Ruski opozicionar je preživeo trovanje za koje je optužio Kremlj. Lečio se u bolnici u Berlinu nekoliko meseci, a po povratku u Moskvu je uhapšen i služi dvoipogodišnju zatvorsku kaznu zbog finansijskih malverzacija, za koje tvrdi da su politički nameštene.

Zvanična Moskva saopštava da je Navalni dobio svu potrebnu negu i da preteruje kako bi privukao pažnju.

Predsednik Vladimir Putin nikada u javnosti ne pominje Navalnog.

Širom zemlje, Rusi protestuju u znak podrške opozicionaru, a samo u sredu je uhapšeno više od 1.900 njegovih pristalica.

Vasiljeva je rekla da je Navalni prebačen u civilnu bolnicu, te da su ga pregledali nefrolog, neurolog i neurohirurg.

Ona je dovela u pitanje terapiju koja mu je prepisana i pozvala lekare da objave ceo izveštaj o zdravstvenom stanju Navalnog.

XS
SM
MD
LG