Linkovi

Sankcije SAD Dodiku nisu ishitrena odluka


Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak objasnila je da sankcije SAD Miloradu Dodiku nisu ishitrena odluka, već da je to proces koji se pažljivo razmatra i za koji treba vremena. Sa druge strane, Milorad Dodik kaže da to nisu sankcije Republici Srpskoj.

Sjedinjene Američke Države od utorka su uvele sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku jer su njegove pretnje secesijom ozbiljno shvaćene, objasnila je danas američka ambasadorka u BiH Morin Kormak.

Ona je rekla da su SAD preduzele ovaj korak zato što vrlo ozbiljno shvataju svoju ulogu onih koji treba da štite Dejtonski mirovni sporazum, ali i zbog činjenice da snažno podržavaju teritorijalni integritet i evropski put BiH. Naglasila je da je ovo pojedinačna sankcija i da SAD podržavaju građane Republike Srpske.

"Poslednji postupci gospodina Dodika sa referendumom u septembru, koji je on predvodio direktno kršeći odluku Ustavnog suda BiH, bili su povod za ovo. Takođe, i retorika koju je tada koristio jasno je govorila u prilog zagovaranju daljih podela u BiH i stvaranju novih problema", istakla je Kormak.

Sankcije Stejt departmenta, koje podrazumevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na terotoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama, Milorad Dodik je dočekao, kako je rekao, ponosan jer su one pokazale da nikada nije trgovao interesima Republike Srpske.

"Ovo nisu sankcije SAD, ovo su sankcije onih koji su poraženi na izborima u SAD. I zato je teško govoriti o ovom potezu odlazeće administracije kao potezu u ime države. U ime države, od novembra u SAD, bar ja tako razumem, govore neki drugi ljudi, oni koji su dobili izbore u toj zemlji", istakao je Dodik.

A premijer Srbije Aleksandar Vučić je u u Davosu izjavio kako ne misli da su američke sankcije Miloradu Dodiku dobar način za rešavanje problema, kao i da će to samo dodatno zakomplikovati odnose u BiH.

On je dodao i da očekuje dodatno smirivanje tenzija između Srba i Bošnjaka u BiH.

XS
SM
MD
LG