Linkovi

Samoubilački napad u Avganistanu, najmanje 19 mrtvih


Avgansitanska policija i vatrogasci na mestu eksplozije u Džalalabadu (Foto: Reuters)
Avgansitanska policija i vatrogasci na mestu eksplozije u Džalalabadu (Foto: Reuters)

Avganistanski zvaničnici saopštili su da je u samoubilačkom bombaškom napadu u istočnoj pokrajini Nangarhar stradalo najmanje 19 osoba, među kojima najmanje 10 pripadnika tamošnjih manjina, Sika i Indusa.

Kako je šef regionalne policije general Gulam Sanaji izjavio za Glas Amerike, žrtve su bile na putu ka kancelariji guvernera u glavnom gradu pokrajine Džalalabadu, kako bi se sastale sa predsednikom Avganistana Ašrafom Ganijem, koji je bio u poseti.

Najmanje 20 osoba je povređeno u eksploziji.

Niko nije preuzeo odgovrnost za napad, koji se dogodio u oblasti u kojoj su aktivni pobunjenici Talibana i Islamske države.


Napad se dogodio nekoliko sati pošto su zvaničnici potvrdili da su naoruđani napadači, za koje se sumnja da pripadaju Islamskoj državi, u subotu odrubili glavu trojici pripadnika obezbeđenja državne škole i delimično spalile tu ustanovu u distriktu Kogjani, u Nangarharu.

Portparol pokrajinskog ministarstva obrazovanja izjavio je da su biblioteka i administrativne prostorije srednje špkole za dečake Malikjar potpuno izgoreli.

Ni za taj napad niko nije preuzeo odgovornost, mada pokrajinske vlasti krive pripadnike Islamske države.

Avganistansko krilo terorističke organizacije, poznato kao Korasan pokrajina, učestalo organizuje samoubilačke napade i odseca glave ljudima koje optužuje da sarađuju s vladom u Nangarharu, koji se graniču s Pakistanom.

ID je preuzela odgovornost za dva samoubilačka napada u toj pokrajini prošlog meseca, u kojima je stradalo skoro 50 odoba, dok je više od 130 povređeno.

Vlasti u Avganistanu procenjuju da je u toj zemlji aktivno oko 2.000 boraca ID, pre svega u Nangarharu, Kunaru i Nuristanu na istoku, i Džovzdžanu na severu, koji se graniči sa zemljama Centralne Azije.

Rusija je međutim, na sednici Saveta bezbednosti UN prošle nedelje navela da avganistansko krilo Islamske države ima i do 10.000 boraca, koji operišu u najmanje 9 od ukupno 34 pokrajine.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Islamska drđžava "postojano učvršćuje svoje položaje na severu zemlje, pretvarajući tu oblast u odskočnu dasku za svoje širenje ka centralnoj Aziji".

XS
SM
MD
LG