Linkovi

Eksplozija u Kabulu, devet novinara među 26 žrtava


Pripadnici bezbednosnih snaga na mestu gde se dogodio drugi samoubilački napad u Kabulu

Najmanje 26 osoba, od kojih devet novinara, ubijeno je u dvostrukom bombaškom napadu u glavnom gradu Avganistana Kabulu. Pedeset lčjudi je povređeno.

Islamska država je, preko svoje "Amak" novinske agencije, preuzela odgovornost za najsmrtonosniji napad na medijske radnike u Avganistanu.

Posmatračka lokalna organizacija Avganistanski komitet za bezbednost novinara (AJSC) potvrdila je smrtne slučajeve povezane sa medijima i oštro osudila napad.

Dve novinarke, od kojih je jedna Maharem Durani iz Radija Slobodna Evropa (RFE), takođe su među poginulima. Francuska novinska agencija AFP potvrdila je smrt svog glavnog fotografa u Kabulu Šaha Maraja. Dvojica saradnika RFE takođe su poginula.

Vodeća avganistanska televizija, "1 TV njuz", takođe je potvrdila ubistvo dvoje svojih saradnika u napadu u ponedeljak.

Čovek plače u bolnici nakon što je izgubio sina, novinara, u eksploziji u Kabulu, Avganistan, 30. aprila 2018.
Čovek plače u bolnici nakon što je izgubio sina, novinara, u eksploziji u Kabulu, Avganistan, 30. aprila 2018.

Avganistanske vlasti i očevici navode da je napad počeo rano, tokom jutarnje gužve u saobraćaju, napadom bombaša samoubice na motociklu, koji se razneo u blizini prostorija Nacionalnog direktorata za bezbednost, državne obaveštajne agencije.

Kada su se radnici hitnih službi i reporteri okupili na mestu napada nekoliko minuta kasnije, drugi bombaš prerušen u novinara aktivirao je ekploziv koji je imao na sebi, i tada je stradalo najviše ljudi, rekao je portparol kabulske policije Hašmat Istanikzai.

"Na najsnažjiji mogući način osuđujemo kukavički napad dvojice bombaša samoubica u Kabulu u kojem su ubili i ranili pripadnike avganistanskih snaga i nedužne avganistantske građane, uključujući i novinare", rekao je general Džon Niklson, komandant američke i NATO neborbene misije u zemlji.

Avganistanci nose povređenog čoveka, posle druge eksplozije u Kabulu
Avganistanci nose povređenog čoveka, posle druge eksplozije u Kabulu

Nekoliko sati kasnije, avganistanski zvaničnici su saopštili da je u napadu automobilom-bombom u južnom delu pokrajine Kandahar ubijeno najmanje 11 ljudi, a ranjeno 16 drugih, uključujući pet rumunskih vojnika. Portparol pokrajinske policije rekao je za Glas Amerike da je meta napada bio konvoj stranih vojnika. Dodao je da su svi ubijeni bili studenti religijskog seminara koji se održavao u blizini.

Snažna eksplozija takođe je ranila devet civila, među kojima i sedam žena.

Niko u prvom trenutku nije preuzeo odgovornost za taj napad u Kandaharu, gde američka vojska izvodi operacije i ima veliku bazu. Južna avganistanska pokrajina je oblast u kojoj talibanski pobunjenici kontrolišu značajan deo teritorije i često napadaju lokalne snage i njihove međunarodne kolege.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG