Linkovi

I talibani proglasili ograničeni prekid vatre


Talibanski borci slušaju višeg lidera otcepljene frakcije talibana u provinciji Šindand, Avganista, 27. maja 2016.

Talibani su proglasili u subotu da će zaustaviti ofanzivne operacije protiv vladinih bezbednosnih snaga širom Avganistana toko trodnevne proslave Eid al Fitra, koji obeležava kraj muslimanskog meseca ramadanskog posta.

Primirje koordinira sa unilateralim jednonedeljnim prekidom antitalibanskih operacija koje su proglasile avganistanske snage, počevši od utorka.

Lider talibanskih boraca, mula Haibatulah Akundžada, pozira za portret na nedatiranoj fotografiji napravljenoj na nepoznatoj lokaciji
Lider talibanskih boraca, mula Haibatulah Akundžada, pozira za portret na nedatiranoj fotografiji napravljenoj na nepoznatoj lokaciji

Pobunjenici u izjavi kažu da je liderstvo talibana takođe naredilo svojim borcima da se ne sastaju u civilnim oblastima tokom perioda praznika, kako bi omogućili svojim sunarodnicima da mirno proslave festival. Ali, obećali su da će nastaviti napade na strane trupe koje predvode SAD u zemlji.

Ovo će biti pvi put od 2002. godine da su ismalistički pobunjenici obustaviti neprijateljstva u Avganistanu, gde kontrolišu gotovo polovinu od 407 avganistanskim disktriktima.

Avganistanski ambasador u Pakistanu, Omar Zakhilval, brzo je pozdravio potez pobunjenika.

On "ohrabrije i važan je potez prema perspektivi mira. Nadamo se da će zadovoljstvo neprolivanja avganistanske krvi na Eid postati tako neodoljivo da će ostatak godine takođe biti proglašen za avganistanski Eid", tvitovao je Zakhilval.

Talibani u svom saopštenju, koje je izdao šef, mula Hibatulah Akhunzada, takođe su rekli da će osloboditi neke zatvorenike nakon što od njih zatraže da se obavežu da se neće ponovo pridružiti avganistanskim snagama.

Avganistanski predsednik Ašaraf Gani govori tokom konferencije o miru i bezbednosnij saradnji u Kabulu, Avganistan, 28. februara 2018.
Avganistanski predsednik Ašaraf Gani govori tokom konferencije o miru i bezbednosnij saradnji u Kabulu, Avganistan, 28. februara 2018.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani ranije ove nedelje naredio je svojim snagama da obustave operacije protiv talibana, kako bi ohrabrili pobunjenike da sednu za pregovarači sto i zatraže pregovaračko okončanje konflikta dugog 17 godina.​

Potez je naširoko pozdravljen, a SAD su obećale da će poštovati Ganijev mirovni potez.

U međuvremenu, avganistanski zvaničnici saopštili su u subotu da je u pobunjeničkoj zasedi u distriktu Kala-e-Zal u severnom Kunduzu, ubijeno više od 20 pripadnika policijskog osoblja.

Talibani su naneli teške gubitke avganistanskim snagama otkako su započeli ofanzivu u aprilu i prema izveštajima ubili oko 500 njih do prošlog meseca.

Vašington je potvrdo u četvrtak da je zatražio od susednog Pakistana da pomogne u olakšavanju avganistanskog mira i procesa pomirenja, tako što bi ubedio talibane da pokrenu razgovore sa Kabulom.

Liza Kurtis, zamenica pomoćnika predsednika SAD Donalda Trampa i viša direktorka u za Južnu i Centralnu Aziju u Nacionalnom bezbednosnom savetu, rekla je na seminaru da SAD sprovode "višeslojne linije napora" kako bi promovisale mir u Avganistanu. Ona kaže da je važna komponenta tih napora obezbeđivanje "konstruktivne uloge" Pakistana po tom pitanju.

"Zatražili smo pomoć od Pakistana u obezbeđivanju mirovnog procesa i zatražili smo da se razume bezbednosna zabrinutost Pakistana i da se obezbedi da njegovi interesi butu uzeti u obzir tokom mirovnog procesa", rekla je Kurtis.

Pobunjenici su navodno dugo koristili utočišta na pakistanskom tlu kako bi planirali napade na Avganistan.

Pakistanska vojska kaže da su njene snage očistile svoju teritoriju od svih terorističkih postrojenja i da pobunjenici nemaju utočište preostalo na teritoriji te zemlje.

Pakistanski zvaničnici, međutim, priznali su da se porodice nekih lidera talibana i boraca možda nalaze među gotovo 2,7 miliona avganistanskih izbeglica koje Pakistan udomljuje i da se možda ne isključuje prisustvo "rezidentnih" boraca koji se kriju u izbegličkoj populaciji.

Ali, Islamabad kaže da njegove snage pomno nadziru i obezbeđuju da niko od Avganistanaca koji žive na tlu Pakistana kao izbeglice ne učestvuje u nasilju u Avganistanu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG