Linkovi

Sakramento dao dozvolu, Kokoškov i zvanično na klupi Srbije


Igor Kokoškov i trener Sakramento Kingsa Luk Volton tokom utakmice sa Finiksom, 23. oktobra 2019. (Foto: AP/Rick Scuteri)

Pomoćni trener Sakramento Kingsa Igor Kokoškov novi je selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije. Na zvaničnoj stranici Košarkaškog saveza Srbije potvrđeno je da je predsednik saveza Predrag Danilović uspeo da se dogovori sa Kokoškovima da preuzme nacionalni tim Srbije.

"Izuzetno smo zadovoljni što će tako kvalitetan stručnjak i jedan od najboljih srpskih trenera ubuduće sedeti na klupi reprezentacije Srbije", izjavio je Danilović i dodao:

"Igor je najbolje rešenje za predstojeće izazove, jer nas očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, a jasno je da je naš primarni cilj da izborimo plasman na oba takmičenja. Veliko hvala Sakramento Kingsima, posebno Vladu Divcu, na pomoći i razumevanju u realizaciji angažovanja Kokoškova od strane KSS, što je veoma bitno za kompletnu srpsku košarku. Uskoro ću se u Americi sastati sa Igorom, gde ćemo razgovarati o detaljima saradnje i planovima za naredni period", rekao je Danilović.

Kokoškov je s druge strane istakao veliko zadovoljstvo što mu se ispunila želja da sa klupe predvodi Srbiju.

"Ovim imenovanjem mojoj porodici i meni lično je ukazana velika čast. Srećan sam da ću biti u mogućnosti da kao selektor vodim nacionalni košarkaški tim Srbije. Dobro mi je poznato koliko ljudi u Srbiji vole i podržavaju košarkašku reprezentaciju. Takođe, dobro mi je poznato kakvi su naši rezultatski standardi koje su svojim uspesima decenijama gradile prethodne generacije igrača i trenera. Očekivanja naših navijača od nacionalnog tima su uvek bila velika, a ambicije igrača i trenera su uvek najveće. Toga sam vrlo svestan. Svaki košarkaški trener sa ovih prostora sanja da postane selektor nacionalog tima", rekao je Kokoškov i naglasio da je njegov glavni motiv da se prihvati ovog posla upravo jaka lična “emocija”.

Želja mi je bila da se posle 20 godina rada u NBA i više od deset godina rada u FIBA sa drugim nacionalnim timovima konačno vratim tamo odakle sam krenuo – u Srbiju, dodao je Kokoškov. "U tom smislu, za mene je izbor za selektora našeg nacionalnog tima profesionalni zadatak koji ne može da se uporedi ni sa jednim drugim sportskim izazovom do sada. Detalji našeg ugovora nisu tajna, ali ne bi trebalo da budi prioritetni javnosti u ovom trenutku, kao što nisu bili prioritetni ni meni pri potpisivanju istog. Moje trenersko razmišljanje se bazira na tome da se svaki uspešan tim, pre svega, gradi na kreativnošću i sposobnostima samih igrača tog tima. Mi u Srbiji nikada nismo oskudevali u košarkaškom talentu. Otuda će moj posao kao selektora biti da igrače pripremim, pomognem im i da donosim odluke u najboljem interesu tima. Igrači sa kojima sam do sada radio znaju da je moj stav da uspeh tima uvek pripada igračima, a da treneri preuzimaju odgovornost".

Kokoškov je rekao da će se nacionalni košarkaški tim Srbije bazirati, pre svega, na najboljim igračima koji su u mogućnosti da se odazovu pozivu i koji žele da nose dres nacionalnog tima.

"Moj prvi zadatak će biti da napravim inicijalni kontakt sa svim potencijalnim reprezentativcima. Očekuju nas dve etape u predstojećem takmičarskom ciklusu: dve utakmice u februarskom 'prozoru' kao deo kvalifikacija za predstojeće Evropsko prvenstvo i kvalifikacioni olimpijski turnir u junu u Beogradu. S obzirom na to da igrači Evrolige i NBA neće biti u mogućnosti da učestvuju u 'prozorima', akcenat će se svakako staviti na igrače koji će biti slobodni u tom periodu", rekao je Kokoškov.

Najavio je da će većinu slobodnog vremena sada provoditi za kompjuterom gledajući utakmice iz Evrope i na telefonu kontaktirajući srpske igrače i svoje saradnike.

"To za mene u ovom poslu neće biti ništa novo", rekao je i zaključio:

"Na kraju, želim da se zahvalim Košarkaškom savezu Srbije na ukazanom poverenju i odlučnosti da sarađujemo. Želeo bih, takođe, da se zahvalim čitavoj organizaciji Sakramento Kingsa na podršci da mi, i pored svakodnevnih NBA obaveza, dozvole da budem uz nacionalni tim Srbije. Ono što mogu sigurno da obećam je da ću svo svoje iskustvo, znanje i energiju, staviti u službu nacionalnog tima sa željom da se ostvare ciljevi koji su pred nama".

NBA karijera - uglavnom prvi

U trenerskoj karijeri Igora Kokoškova reč koja se najčešće pominje jeste - prvi. Prvi evropski trener u stručnom štabu univerzitetskog tima u najjačoj diviziji NCAA (Mizuri 1999), prvi neamerički trener u stručnom štabu NBA tima (Los Anđeles Klipers 2000), prvi nemaerički trener koji je učestvovao u osvajanju titule šampiona NBA (Detroit Pistons 2004), prvi neamerički trener u stručnom štabu Ol-star tima (Detroit Pistons, Istočna konferencija 2006), prvi neamerički trener koji je vodio NBA klub (Finiks 2018.)... tokom 19 godina u NBA karijere bio je pomoćni trener i Finiksu, Klivlendu, Orlandu i Juti.

Kada je reč o internacionalnoj karijeri, 47-godišnji stručnjak počeo je kao pomoćnik Željka Obradovića u nacionalnom timu 2004. i 2005. godine, a onda kao selektor tri puta odveo Gruziju na Evropsko prvenstvo – 2011, 2013. i 2015. godine. Pre dve godine je sa selekcijom Slovenije postao prvak Evrope, posle pobede nad Srbijom u finalu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG