Linkovi

SAD: Pokrenut krivični postupak protiv optuženih za sajber kriminal


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Jedanaest osoba, sa teritorija Sjedinjenih Država, Rusije, Ukrajine, Moldavije i Gruzije, optuženo je za krivično delo sajber kriminala, saopštile su američke vlasti. Šestoro optuženih osoba je privedeno, dok je na slobodi preostalih pet, koji se nalaze na teritoriji Rusije.

Tim povodom u četvrtak je pokrenut krivični postupak protiv optuženih za upotrebu zloćudnog programa Goznim. Prema policijskim podacima sajber kriminalaci su proširili taj softver na 41 000 računara u pokušaju da ukradu više od sto miliona dolara sa bankovnih računa korisnika. Tužioci su saopštili da su optuženi žrtavama, koje nisu ništa sumnjale, slali takozvane fišing mejlove i tako njihove računare stavljali pod svoju kontrolu.

"Previše dobro znamo da je sajber kriminal međunarodni problem za koji je potrebno i internacionalno rešenje. Tu pošast ne zaustavljaju granice. Ima svoje žrtve širom sveta – samo jednim klikom mišem mogu se izazvati milionske novčane štete. Takođe, osobe koje izvode kriminalne radnje, mogu to činiti sa bilo kog kraja sveta. Tako da je sam po sebi sajber kriminal mnogo šira kriminalna aktivnost nego ostale sa kojima se susrećemo", rekao je Skot Brejdi - federalni tužilac.

Desetine hiljada poslovnih i drugih organizacija u Severnoj Americi i Evropi, u poslednjih nekoliko godina, bile su na meti sajber kriminalca sa istočno evropskog područja – saopštile su američke vlasti.

XS
SM
MD
LG