Linkovi

SAD štite izborni sistem od sajber napada


Tri meseca uoči izbora za Kongres u Sjedinjenim Državama, poslanici, zvaničnici vlade i privatni sektor rade na zaštiti američkih glasača od hakera i strane propagande, koji nastoje da nametnu političko mišljenje. Poslanici obe strane su osudili rusko mešanje u američke predsedničke izbore, pre dve godine i pozvali na zaštitu američkog sajber prostora.

Članovi Kongresa, među kojima i demokratska senatorka Džin Šahin, pozdravili su odluku Fejsbuka da zatvori 32 lažna naloga zbog sumnje da je sa njih pokušano da se utiče na predstojeće izbore.

"Znamo da nije problem samo hakovanje izbornog i državnog sistema registrovanja glasača, već i podele među političarima i prosečnim građanima."

Predstavnici Fejsbuka su rekli da lažne naloge nisu mogli da povežu direktno sa Rusijom, ali da su našli sličnosti sa lažnim nalozima otvorenim u Sankt Peterburgu sa kojih je uticano na američke izbore 2016. Zvaničnici administracije tvrde da rusko mešanje ima puno različitih formi.

"To uključuje špijunažu u sajber prostoru, odavanje ukradenih podataka, sajber upadi u sisteme za registraciju birača, propagandu putem interneta I još puno toga. Da budem jasna: Naša obaveštajna služba je u pravu. To su radili Rusi", poručila je sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen.

Na konferenciji o bezbednosti u sajber prostoru u Njujorku, visoki američki zvaničnici su obećali da će biti preduzete mere zaštite izbornog sistema.

“Sjedinjene Države neće tolerisati strano mešanje u izbore, ni jedne zemlje. Ni Rusije, ni Kine, ni Irana, ni Severne Koreje, nikoga", naglasio je potpredsednik SAD Majk Pens.

Potpredsednik Pens kaže da Amerika ne samo što jača svoj sajber prostor već i uzvraća na napade.

"Prošlo je vreme kada su Amerikanci dozvoljavali da neprijateljski sajber upadi prođu nekažnjeno. Bezbednost Amerike će dominirati kako u digitalnom, tako i u fizičkom svetu."

Eksperti kažu da otkrivanje hakera nije dovoljno.

"Taj trend je, od izbora, samo u porastu i postao je sofisticiraniji. Fejsbuk naziva bezbednost u sajber prostoru trkom u naoružanju, i to nije nešto što će nestati, kao što će uvek biti kriminala", smatra ekspert za tehnologiju Barbara Ortutai.

Pens kaže da je Sjedinjenim Državama, u borbi protiv sajber napada, potrebna pomoć privatnog sektora i svakog Amerikanca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG