Linkovi

Tragedija na Novom Zelandu podstakla debatu o mržnji i oružju u SAD


Građani pale sveće ispred džamije u mestu Krajstčurč na Novom Zelandu
Građani pale sveće ispred džamije u mestu Krajstčurč na Novom Zelandu

Masovna pucnjava u džamijama na Novom Zelandu pokrenula je u Sjedinjenim Državama debatu o borbi protiv radikalizma i ksenofobije, a jedno od glavnih pitanja je kako spriječiti širenje mržnje na digitalnim platformama.

Od Novog Zelanda do Sjedinjenih Država – šok, tuga i strah.

"Uvijek postoji taj strah da će se tako nešto dogoditi u našoj zajednici”, kaže Hala Ajruče, stanovnica Mičigena.

Ono što je nekada bilo nezamislivo na Novom Zelandu, u Americi se poslednjih godina već dogodilo nekoliko puta – u masovnoj pucnjavi u crnačkoj crkvi u Južnoj Karolini ubijeno je devet osoba, dok je 11 stradalo u napadu na sinagogu u Pensilvaniji.

“Kad imate mržnju i oružje zajedno, rezultat nije dobar”, smatra Čak Dajmond, bivši rabin.

Nekada uglavnom sakriveni od očiju javnosti, esktremisti koji se zalažu za superiornost bijelaca ponovo su se pojavili na javnoj sceni – na ulicama Šarlotsvila u Virdžiniji 2017. godine i u sajber prostoru.

“Vjeruju da su bijelci evropskog porijekla superiorni u odnosu na druge rase i povećava se broj onih koji su spremni da javno izraze takav stav. Izašli su iz sjenke”, ocenjuje bivši koordinator za bprbu protiv terorizma Džon Koen.

“To je problem koji obuhvata i društvene mreže na kojima postoji veoma malo prepreka za one koji šire mržnju i standarda za uklanjanje njihovih poruka. Zbog toga, društvene mreže i internet provajderi moraju da budu na oprezu kada je riječ o govoru mržnje”, smatra bivši sekretar za unutrašnju bezbednpst Džej Džonson.

Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

​Predsjednik Donald Tramp brzo je osudio napad na Novom Zelandu.

“To je užasno. Rekao sam premijerki da su Sjedinjene Države uz njih, sto odsto”.

Istovremeno, američki lider je istakao da ne smatra da postoji sve veća prijetnja od onih koji se zalažu za superiornost bijelaca, a rekao je i da nije vidio manifest napadača u kojem se Tramp navodno pozdravlja kao “simbol obnovljenog identiteta bijelaca i zajedničke svrhe”.

Tramp je više puta oštro kritikovan zbog toga što je za nasilje u Šarlotsvilu krivio i esktremne desničare i kontra-demonstrante. Takođe se pogrdno izražavao o ilegalnim imigrantima i zemljama iz kojih su došli.

Međutim, Trampov šef kabineta Mik Malvejni je za američke medije rekao da predsjednik nije rasista, a komentarisao je i ono što je napisao napadač sa Novog Zelanda.

“Mislim da nije fer reći da je on pristalica Donalda Trampa. Napadač je poremećena, zla osoba”

U svijetlu napada na Novom Zelandu, mladima u Americi nudi se drugačiji put.

“Otkrio sam da osveta nije rešenje. Ljubav jeste. Dobrota, ljubaznost i sve što je suprotno mržnji”, zakljućuje stanovnik Mičigena Husein Ajruče.

XS
SM
MD
LG