Linkovi

SAD uvele sankcije iranskim pojedincima i grupama


Balistička raketa, koju je Iranska revolucionarna garda izložila na pro-palestinskom skupu u Teheranu, prošlog meseca
Balistička raketa, koju je Iranska revolucionarna garda izložila na pro-palestinskom skupu u Teheranu, prošlog meseca

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije 18 iranskih pojedinaca i grupa, koje optužuju da podržavaju program balističkih projektila Teherana i oružane sporazume, samo dan pošto su ponovo potvrdile da se Iran pridržava međunarodnog sporazuma o svom nuklearnom programu, postignutog 2015. godine.

"SAD ostaju duboko zabrinute zbog štetnih aktivnosti Irana širom Bliskog istoka, koje podrivaju regionalnu stabilnost, bezbednost i prosperitet", saopštio je Stejt department najavljujući uvođenje sankcija, kojim se zamrzava imovina onih na koje se one odnose, a koja se nalazi u SAD, i zabranjuje Amerikancima da posluju s njima.

Stejt department uveo je sankcije dvema grupama povezanim sa iranskom elitnom Revolucionarnom gardom, navodeći da su uključene u u istraživanje i razvoj programa balističkih raketa, kao i probe lansiranja. Pored toga, predmet sankcija američkog Sekretarijata za finansije biće i sedam entiteta i pet pojedinaca zbog podržavanja iranskih vojnih nabavku, zajedno sa onim što se opisuje kao "transnacionalna kriminalna organizacija sa sedištem u Iranu", i još tri osobe povezane sa tom grupom.

Objavljujući sankcije, SAD su ponovile poziv Teheranu da oslobodi troje američkih državljana koje drži na osnovu - kako to SAD definišu "lažnim optužbama u vezi sa nacionalnom bezbednosti" i ispuni svoje obećanje i vrati Roberta Levinsona, koji se već više od decenije vodi kao nestala osoba u Iranu.

Sankcije su objavljene samo nekoliko sati pošto je iračka skupština ogromnom većinom glasala da odobri 520 miliona dolara novih sredstava za raketni program i ogranak za spoljne operacije Revolucionarne garde, specijalne jedinice Kuds, kako bi se borile protiv onoga što su nazvale "avanturizmom" Vašingtona na Bliskom istoku.

Stejt department je u ponedeljak obavestio Kongres, što je obavezan da uradi, da je ponovo potvrdio da se iran pridržava međunarodnog sporazuma iz 2015.

XS
SM
MD
LG