Linkovi

Rohani: veze Irana i SAD na "krivudavom putu"


Predsednik Irana Hasan Rohani (arhivska fotografija)

Novoizabrani predsednik Irana Hasan Rohani ocenio je da su veze Amerike i Irana na “krivudavom putu”, a učešće Donalda Trampa na samitu u Saudijskoj Arabiju nazvao “predstavom”.

Rohani je takođe ocenio da na Bliskom istoku nema stabilnosti bez učešća Irana.

Amerikanci ne znaju mnogo o našoj religiji, u tome je stvar”, rekao je Rohani za agenciju AP.

Iranski predsednik je to izjavio nakon što je Donald Tramp u nedelju, na samitu u Saudijskoj Arabiji, pozvao Muslimane na jedinstvo u borbi protiv terorizma, jer je, kako je ocenio, posredi borba “dobra i zla”. Takođe je označio Teheran kao izvor nestabilnosti u regionu.

Rohani je ocenio da je “okupljanje u Saudijskoj Arabiji bilo samo predstava, bez bilo kakvog političkog ili praktičnog značaja”. Takođe je branio Iranski raketni program, čemu se već usprotivilia Trampova administracija I rekao da Iran neće čekati američku dozvolu ukoliko želi da testira neku od raketa.

Tramp pozvao muslimane da se “ujedine u borbi protiv terorizma”

Američki predsednik Donald Tramp je na regionalnom samitu u RIjadu u Saudijskoj Arabiji rekao da Sjedinjene Države žele koaliciju naroda čiji je cilj da uništi ekstremizam.

"Ovo nije rat različitih religija, različitih sekti ili civilizacija. Ovo je rat između okorelih kriminalkaca koji uništavaju ljudske živote i pristojnih ljudi i sve to u ime religije."

U Rijadu Tramp se sastao sa liderima šest zalivskih zemalja Bahreina, Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata sa kojima je potpisao memorandum o razumevanju i posvećenosti prekidu finansiranja terorističkih organizacija. Memorandum uključuje obavezu da se gone oni koji finansiraju terorizam, uključujući i pojedince.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG