Linkovi

Pentagon: Islamska država sve slabija


Američki sekretar za odbranu Ešton Karter

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter izjavio je da je jedan od najvećih prioriteta koalicije koju predvode SAD da zatvore jedinu preostalu oblast duž sirijske granice, kroz koju strani borci mogu da uđu i napuste teritorije, koje kontroliše ekstremistička grupa Islamska država.

Prvi čovek Pentagona je to rekao istog dana kada je portparol operacije protiv Islamske države u Iraku i Siriji pukovnik Stiv Voren, preko telekonferencijske veze iz Bagdada, novinarima u Pentagonu rekao da vazdušni napadi koalicije polako oslabljuju Islamsku državu.

"Njihov primarni izvor prihoda je ono što oni nazivaju pprikupljanjem poreza, što je u realnosti iznuđivanje. Ali čak i ta njihova sposobnost iznuđivanja novca od svog naroda nastavlja da se smanjuje, jer naši partneri oslobađaju sve veću i veću teritoriju. Pored toga što im sprečavamo finansiranje, primećujemo da sve manji priliv stranih boraca", rekao je pukovnik Voren.

Međutim, bez obzira na postojano gubljenje teritorije, dodao je Voren, ekstremisti Islamske države nedavno su preuzeli kontrolu u dva gradića na severozapadu Sirije, blizu granice s Turskom.

XS
SM
MD
LG