Linkovi

Karter: Irak i dalje opasan


Ešton Karter, američki sekretar za odbranu (Arhiva)
Ešton Karter, američki sekretar za odbranu (Arhiva)

Pogibija pripadnika američkih specijalnih snaga podsjetnik je da je Irak i dalje opasno mjesto, poručio je iz Njemačke američki sekretar za odbranu Ešton Karter.

Pripadnik specijalnih jednica američke mornarice ubijen je juče tokom napada Islamske države na položaje kurdskih Pešmerga snaga u sjevernom Iraku. Zvaničnici Sekretarijata za odbranu saopštili su da je poginuo Čarli Kiting IV iz Feniksa, koji je savjetovao kurdske snage.

Pogibija pripadnika američkih specijalnih snaga podsjetnik je da je Irak i dalje opasno mjesto, poručio je iz Njemačke američki sekretar za odbranu Ešton Karter.

"Borba nije završena i postoje veliki rizici. To je pokazao i jučerašnji incident kada je američki vojnik, pripadnik mornaričkih foka Čarls Kiting, ubijen dok je savjetovao i pomagao Pešmerga snagama sjeverno od Mosula, koji se bore protiv Islamske države. Ti rizici će i dalje da postoje i žalimo zbog ovog gubitka”, rekao je Karter.

Zvaničnici navode da je Kiting upucan tokom napada Islamske države na položaj Pešmerga snaga, te da je evakuisan pre nego što je preminuo od zadobijenih povreda. To je treća žrtva među američkim borbenim jedinicama u Iraku, od početka koalicione kampanje 2014. godine.

Kako prenosi dopisnik Glasa Amerike iz Iraka, ekstremisti su juče napali grad Telskuf, sjerevno od Mosula. Grad je bio pod kontrolom kurdskih snaga i lokalnih hrišćanskih jedinica, ali su borci Islamske države uspjeli da ga na kratko zauzmu. Ovaj kurdski borac navodi da su esktremisti napali oko pet ujutru.

“Bili su dobro opremljeni. Imali su više oružja. Kada je njihovo oklopno vozilo ušlo, probijena je naša odbrana. Nismo imali izbora, morali smo da se povučemo”, priča Osman Husein, pripadnik Pešmerga snaga.

Očevici navode da su vazdušni udari koalicionih snaga uspjeli da uspore ofanzivu Islamske države, što je pomoglo kurdskim snagama da se povuku i pregrupišu izvan grada. Međutim, bilo je žrtava.

“Naše snage su sada opkolile grad. Trenutno se nalazimo na njegovom ulazu. Islamska država je poslala bombaše samoubice, a u gradu imaju snajperiste. Spremamo se za početak ofanzive protiv Daeša”, kaže komandant Pešmerga snaga, Haitam Mahmud.

Savjet za bezbjednost Kurdistana kasno sinoć je saopštio na Tviteru da je Telskuf oslobođen uz pomoć koalicionih vazdušnih napada.

XS
SM
MD
LG