Linkovi

Zelenski želi da se sudi Putinu, SAD odbacuju ruske optužbe o napadu dronom


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govori u Hagu (Foto: Yves Herman/Pool via AP)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govori u Hagu (Foto: Yves Herman/Pool via AP)

Sjedinjene Države odbacile su u četvrtak optužbe Rusije da je Vašington odgovoran za navodni napad dronom na Kremlj, navodeći da su tvrdnje Moskve laž. U međuvremenu, u Hagu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je uvjerenje da će ruski predsjednik biti osuđen za ratne zločine.

"To je očigledno smiješna tvrdnja", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi nakon što je Rusija okrivila SAD za, kako je navela, napad čiji cilj je bio da se ubije ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Sjedinjene Države nemaju veze sa tim. Čak i ne znamo šta se tačno dogodilo, ali mogu da vas uvjerim da SAD nisu imale nikakvu ulogu", rekao je Kirbi za CNN.

Takođe je dodao da Amerika ne ohrabruje niti omogućava Ukrajini da izvodi napade van svojih granica i da ne podržava napade na pojedinačne lidere. Ukrajina je negirala da je poslala dronove u Rusiju.

I dalje nije jasno šta se tačno dogodilo u Kremlju i SAD procjenjuju situaciju, Kirbi je rekao u odvojenom intervjuu za MSNBC.

"I dalje ne znamo šta se dogodilo", poručio je Kirbi.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je u srijedu da su SAD "nesumnjivo" iza navodnog napada, ali za to nije iznio dokaze. U četvrtak je poručio da je Kremlj "svjestan da se odluka o takvim potezima i terorističkim napadima ne donosi u Kijevu, nego u Vašingtonu".

"A zatim Kijev radi šta mu se kaže", rekao je Peskov bez dokaza.

Peskov jednostavno laže", naveo je Kirbi.

Kirbi je dodao da je Putin "agresor" u Ukrajini i da bi mogao da okonča konflikt povlačenjem sa ukrajinske teritorije koju je napao u februaru 2022. godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski takođe je odbacio optužbe da je Ukrajina odgovorna za navodni napad na Kremlj.

Njegov glavni savjetnik Mihailo Podoljak rekao je u četvrtak da je Rusija iscenirala napad, pozivajući se na to da su ruski državni mediji kasnije izvijestili o tome, kao i na "simultani video iz različitih uglova" koji navodno pokazuje posledice napada.

Vašingtonski Institut za ratne studije takođe smatra da postoje dokazi da je napad isceniran".

"Rusija je vjerovatno iscenirala napad da bi rat približila ruskoj domaćoj javnosti i postavila uslove za širu mobilizaciju", saopšteno je iz tog tink tenka.

Zelenski je u međuvremenu pozvao na osnivanje specijalnog tribunala koji bi se bavio odgovornošću Rusije za invaziju na Ukrajinu.

"Samo je jedan ruski zločin doveo do svih ovih zločina: ovo je zločin agresije, početak zla, primarni zločin. Trebalo bi da postoji odgovornost za taj zločin", poručio je Zelenski u govoru pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Globalnu zajednicu je pozvao da osigura da Putin odgovara, a sudijama rekao da ruski lider "zaslužuje da bude osuđen u prijestonici međunarodnog prava za svoja krivična djela".

Ukrajinski lider je u nenajavljenoj posjeti Holandiji stigao u srijedu, nakon što je ranije u Finskoj prisustvovao samitu lidera pet nordijskih zemalja.

Međunarodni krivični sud je u martu izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina po optužbi za ratne zločine, uključujući navodnu deportaciju i transport djece iz Ukrajine u Rusiju.

Ukrajinske snage oborile svoj dron

Agencija Rojters prenijela je, pozivajući se na očevice, da su u Kijevu odjeknule eksplozije i pucnjava blizu centra grada, nešto poslije 8 uveče po lokalnom vremenu.

Jedan očevidac je naveo da je dron pao blizu fudbalskog stadiona i obale Dnjepra. Lokalne vlasti oglasile su uzbunu i za prijestonicu i za okolna područja, a aktivirana je i protivvazdušna odbrana. Pucnjava i eksplozije trajali su oko 20 minuta.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su kasnije u četvrtak saopštile da su oborile svoj dron nakon što je počeo nekontrolisano da leti iznad Kijeva.

"Kako je nekontrolisani let drona iznad prijestonice mogao da dovede do neželjenih posljedica, donijeta je odluka da se upotrijebe mobilne oružane grupe. Meta - uništena", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG