Linkovi

SAD se spremaju za najgori scenario u Sočiju


Ljudi gledaju poternice za osumnjičenim teroristima na oglasnoj tabli u četvrti Adler u Sočiju, gde se od 7. do 23. februara održavaju Zimske olimpijske igre

Američka vojska ne odustaje od slanja dva broda i letelica u Crno more, blizu obale ruskog luksuznog letovališta, za slučaj da dođe do terorističkog napada i potrebe za evakucijom američkih sportista i državljana...

Rusija još nije prihvatila ponudu američke vojske da pomogne u pružanju obezbeđenja tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, luksuznom odmaralištu na obali Crnog mora. Međutim, SAD kažu da ne odustaju od planova da pošalju dva broda svoje ratne mornarice u Crno more narednih dana.

Nedavna serija bombaških napada u Rusiji za američke zvaničnike predstavlja znak da postoji stvarna pretnja od napada tokom Olimpijskih igara.

Pentagon je ponudio da pošalje dva broda američke mornarice u Crno more, a ruski i američki zvaničnici već neko vreme vode razgovore, između ostalog i o mogućnost da Rusija iskoristi američku tehnologiju i saznanja o improvizovanim eksplozivnim napravama.

Međutim, Moskva još nije prihvatila nijednu ponudu.

U međuvremenu, američki vojni lideri prave planove za eventualnu evakucaiju hiljada Amerikanaca, u slučaju da dođe do napada. Portparol Pentagona kontra-admiral Džon Kirbi kaže:

“Brodovi koje ćemo poslati u Crno more imaju višestruke mogućnosti, što je slučaj sa većinom naših brodova. Na većinu naših brodova može da sleti helikopter, a većina njih ima i neku vrstu kapaciteta za ukazivanje medicinske nege”.

Nedavni napadi i izveštaji da je žena osumnjičena za terorizam primećena u Sočiju pokrenule su u Vašingtonu debatu o bezbednosti.

Huan Sarate je analitičar odbrane u Centru za strateške i međunarodne studije.

“Ovo nisu izmišljotine ili nešto slično, ne radi se o jednoj izolovanoj pretnji, s kakvom se SAD često suočavaju. Ovo je prava teroristička pretnja, kojoj su izloženi sportisti, sponzori, svi američki građani, koji će prisustvovati događaju”.

Rusija je dala garancije da može sama da se nosi sa bezbednosnim pretnjama i američka vlada pazi da u tom smislu ne uvredi Moskvu. Ali analitičari kažu da su američki zvaničnici zabrinuti zbog toga što nemaju tako blisku saradnju, kao što je bio slučaj sa ranijim organizatorima Igara.

“Rusi su vremenom postali sve više zabrinuti zbog pretnje, a zabrinuti su i zbog percepcije da ne mogu da obezbede događaj, tako da ne žele da dozvole ni SAD, ni drugim službama da im pomažu na terenu”.

Američki zvaničnici počeli su da otvoreno govore o svojim zabrinutostima, ali i da prave planove za najgori mogući scenario.

Taj scenario bi obuhvatio slanje brodova, ali i letelica blizu obale Sočija, kako bi – ukoliko se desi najgore – mogli da prebace povređene sportiste i druge američke državljane.
XS
SM
MD
LG