Linkovi

SAD povukle diplomatsko osoblje iz Venecuele


Američka ambasada u Karakasu
Američka ambasada u Karakasu

Sjedinjene Države saopštile su da povlače svo osoblje iz ambasade u Venecueli.

Državni sekretar Majk Pompeo naveo je u saopštenju da će osoblje napustiti Karakas ove nedelje, a da je odluka da se zatvori ambasada doneta zbog pogoršanja situacije u Venecueli, ali i zaključka da prisustvo diplomatskog osoblja "ograničava američku politiku".

Stejt department je deo osoblja iz Venecuele povukao u januaru, nakon što je predsednik Nikolas Maduro prekinuo diplomatske odnose sa Vašingtonom i naredio američkim diplomatama da napuste zemlju zato što je predsednik Donald Tramp zvanično priznao Huana Gvaida za prelaznog predsednika zemlje.

U međuvremenu, širom Venecuele i dalje nema struje, škole i radnje su zatvorene, a stanovnici su primorani da vodu uzimaju iz zagađenih reka i odvoda za kanalizaciju.

Stanovnici Venecuele uzimaju vodu iz odvodnih cevi
Stanovnici Venecuele uzimaju vodu iz odvodnih cevi

Pojedini delovi zemlje su u ponedeljak dobili struju, ali napajanje nije pouzdano. Zbog prekida komunikacija, takođe je teško potvrditi izveštaje o žrtvama i pljačkama.

Predsednik Maduro je za nestanak električne energije optužio Sjedinjene Države i opoziciju, koje je okrivio za sajber napad na hidroelektranu. Gvaido tvrdi da su uzrok korupcija i zloupotrebe. Inženjeri navode da je elektro mreža u Venecueli u užasnom stanju zbog lošeg održavanja i odlaska brojnih stručnjaka iz zemlje.

XS
SM
MD
LG