Linkovi

SAD neutralne u iračko-kurdskim sukobima


Dobrovoljci i pešmerga snage nose oružje severno od Kirkuka

Sjedinjene Države, koje podržavaju iračke snage, ali ujedno pomažu u obuci kurdskih vojnika, pozivaju na mir u okršaju dve strane oko Kirkuka. Predsednik Donald Tramp izjavio je u ponedeljak da Vašington “neće zauzimati stranu” u sukobima.

Napeti rat rečima i referendumima prerastao je u fizički okršaj dva američka saveznika u severnom Iraku, gde se kurdske I iračke snage bezbednosti bore u okolini grada Kirkuka. Prema izveštajima reportera Glasa Amerike u Iraku, jedinice narodne mobilizacije, koje pdoržava Iran, povukle su se nekoliko kilometara sa svojih položaja južno od Kirkuka u nedelju uveče, što je omogućilo nekim jedinicama iračkih snaga bezbednosti da se približe.

Najmanje jedna čarka je izbila tokom noći između kurskih boraca Pešmerga i iračkih vojnika koji su ušli u to područje, a američki zvaničnici kažu da su pripadnici iračkih antiterorističkih jedinica mirno ušli u vazdušnu bazu K1 u Kirkuku i preuzeli kontrolu.

“Kako iračke snage bezbednosti napreduju, videli smo koordinisano povlačenje Pešmerga iz tog područja. Ispaljeno je nekoliko hitaca tokom jutra ali to vidimo kao uglavnom izolovane incidente”, kaže major Adrijan Renkin-Galovej, portparol Pentagona.

Dok iračka vojna vozila trijumfalno prolaze gradom, američki zvaničnici pozivaju na mir, tražeći od obe strane da se koncentrišu na borbu protiv Islamske države u svojoj zemlji umesto da se okreću jedni protiv drugih.

Predsednik SAD Donald Tramp je poručio:

“Ne zauzimamo stranu ali mi se ne dopada činjenica da se međusobno sukobljavaju”.

Američki vojnici su partneri i iračkih i Pešmerga boraca a neki su stacionirani u blizini Kirkuka. Zvaničnici su potvrdili da su američke snage i obučile i opremile iračke vojnike, koji su sada ušli u Kirkuk.

Američka vojska pružilla je podršku i iračkim i Pešmerga snagama pod uslovom da tu pomoć koriste samo da bi se borili protiv Islamske države.

Međutim, analitičar Majkl O’Henlon iz Instituta Brukings kaže da američka vlada nije u poziciji da ih prisili da se toga pridržavaju.

"Ne mislim da možemo da očekujemo od ljudi da poštuju obećanje koje je dato pod prinudom jer su sve te grupe smatrale da se bore za goli opstanak. Bili su spremni da kažu sve što treba, sve što su mislili da mi želimo da čujemo”.

O’Henlon dodaje da je pravi pobednik u ovim sukobima Iran, čiji uticaj u zemlji raste pošto Amerikancima nedostaje dovoljan broj snaga da zamene jedinice koje podržava Iran, a koje se baš kao i koalicija, koju predvode SAD, bore uz Iračane protiv Islamske države.

XS
SM
MD
LG