Linkovi

Iračke snage ušle u Kirkuk, Kurdi beže iz grada


Iračke bezbednosne snage spuštaju kurdsku zastavu, 16. oktobar 2017
Iračke bezbednosne snage spuštaju kurdsku zastavu, 16. oktobar 2017

Iračke vladine snage ušle su u ponedeljak u grad Kirkuk, koji kontrolišu Kurdi, i preuzele kontrolu nad sedištem guvernera, ključnim vojnim objektima i naftnim poljem.

Po naređenju iračkog premijera Hajdera Al Abadiji, vojnici su podigli iračke zastave umesto kurdskih obeležja.

Kirkuk je osvojen manje od 24 sata nakon pokretanja vojne operacija zbog prošlomesečnog kurdskog referenduma o nezavisnosti, koji je centralna vlada proglasila nelegalnim.

Bagdad je saopštio da nije naišao na veliki otpor tokom ofanzive, mada humanitarne organizacije navode da je tokom sukoba pripadnika kurdskih Pešmerga snaga i iračkih boraca, južno od Kirkuka, bilo žrtava na obe strane. Pešmerga snage su saoštile da će Bagdad “teško platiti za rat protiv kurdistanskog naroda”.

Iračke snage na ulazu u Kirkuk
Iračke snage na ulazu u Kirkuk

Vašington, koji je podržavao iračke snage i pomagao u obuci kurdskih boraca u borbi protiv Islamske države, pozvao je na smirivanje tenzija, ne želeći otvaranje novog fronta u 14-godišnjem građanskom ratu u Iraku.

"Pažljivo pratimo situaciju u Kirkuku i zabrinuti smo zbog izveštaja o sukobima. Radimo sa svim stranama u Iraku na smanjenju tenzija”, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Predsednik Donald Tramp je u ponedeljak, na pitanje novinara u Beloj kući o situaciji u Iraku, rekao da Sjedinjene Države ostaju neutrealne i napomenuo da Vašington ima veoma dobre odnose sa Kurdima i da je "takođe na strani Iraka". "Ne sviđa nam se što se sukobljavaju. Mi ne zauzimamo strane u toj borbi", poručio je predsednik.

Američka ambasada u Bagdadu prethodno je pozvala sve strane da “hitno obustave vojnu akciju i ponovo uspostave mir”, uz napomenu da sa zvaničnicima centralne i regionalne vlade radi na smirivanju tenzija i izbegavanju daljih sukoba.

Takođe je naglasila da je Islamska država “i dalje istinski neprijatelj Iraka i da poziva sve strane da budu usredsređene na oslobađanje zemlje od tog zla”.

Irački premijer rekao je da je vojna operacija neophodna da bi se “zaštitilo jedinstvo zemlje, koja je bila u opasnosti od podele” zbog kurdskog referenduma.

"Delovali smo u skladu sa ustavom, da bi proširili federalnu vlast, nametnuli bezbednost i zaštitili nacionalno blago u ovom gradu, u kojem želimo mirnu koegzistenciju svih Iračana", naglasio je Abadi.

Iračka državna televizija prenela je da su vladine snage u nedelju veče preuzele kontrolu nad "ogromnim područjima" u pokrajini Kirkuk.

Kurdski zvaničnici demantovali su te navode, ali su saopštili da su iračke bezbednosne snage, uz podršku paravojnih jedinica, pokrenule "veliku operaciju" čiji cilj je ulazak u grad Kirkuk i preuzimanje vazdušne baze i naftnih polja.

Kurdistanski regionalni bezbednosni savet naveo je da su provladine snage iz Taza Kurmatua, oko 10 kilometara južno od Kirkuka, izvele "ničim izazvan napad" na Pešmerga snage.

Portparol američke koalicije, koju predvode Sjedinjene Države, poručnik Rajan Dilon rekao je za Glas Amerike da međunarodne snage pažljivo prate situaciju u Kirkuku i da pozivaju sve strane da izbegnu "preduzimanje dodatnih akcije koje bi dovele do eskalacije sukoba". Takođe je upozorio "protiv destabilizujućih poteza" koji bi odvratili pažnju od borbe protiv Islamske države.

Kurdi kontrolišu Kirkuk od kada su iz tog grada potisnuli Islamsku državu i u dugogodišnjem su sporu sa centralnom vladom u pogledu toga ko bi trebalo da kontroliše područja u istoimenoj pokrajini, uključujući i naftna polja.

Situacija se dodatno zaoštrila pre tri nedelje, kada je vlada polu-autonomnog kurdskog regiona održala referendum, na kojem se ubedljiva većina birača izjasnila za nezavisnost.

Abadijeva vlada odbacila je rezultate referenduma kao nelegalne, što su uradili i susjedna Turska i Iran, u kojima takođe živi velika kurdska populacija.

Sjedinjene Države saopštile su da glasanje nije bilo legitimno i da podržavaju ujedinjeni Irak.

XS
SM
MD
LG