Linkovi

Kina upozorila SAD: Nema sporazuma ako se uvedu tarife


Američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros uoči razgovora sa kineskom delegacijom
Američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros uoči razgovora sa kineskom delegacijom

Kina je upozorila da će eventualni sporazumi sa Vašingtonom o rešavanju trgovinskog spora biti ništavni, ukoliko stupe na snagu američke sankcije i tarife.

Peking je to saopštio ubrzo nakon što su delegacije, predvođene američkim sekretarom za trgovinu Vilburom Rosom i vicepremijerom Liu Heom, održale još jednu rundu razgovora o kineskom obećanju da će smanjiti trgovinski suficit sa Sjedinjenim Državama, većom kupovinom američkih proizvoda.

U saopštenju kineskih zvaničnika navodi se da su dve strane "postigle pozitivan i konkretan napredak", ali nije saopšteno više detalja.

Takođe se poručuje: "Ako Sjedinjene Države uvedu trgovinske sankcije, uključujujući povećane tarife, neće stupiti na snagu ni jedan ekonomski i trgovinski sporazum koji postignu dve strane".

Ros je rekao da su američki i kineski zvaničnici razgovarali o određenim američkim uvoznim proizvodima koje bi Peking mogao da kupi, u okviru planova za smanjenje trgovinskog suficita.​

Predsednik Donald Tramp vrši pritisak na Kinu da snanji suficit koji je prošle godine dostigao rekordnih 375,2 milijarde dolara i preti da će povećati carine na kineske proizvode.

Kina je obećala da će "značajno povećati" kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda, energije i drugu roba i usluga.

XS
SM
MD
LG