Linkovi

SAD i EU izbegle zaoštravanje trgovinskog spora


Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)

Umesto trgovinskog obračuna u Ovalnoj kancelariji Bele kuće, SAD i Evropska unija postigle su primirje i dogovorile se da razgovraju, i da se tokom tih razgovora međusobno ne kažnjavaju dodatnim tarifama.

Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker su posle sastanaka u Beloj kući, koji su trajali skoro tri sata, saopštili da su se dogovorili da, za sada, ne eskaliraju trgovinski spor između dva partnera, odgovorna za polovinu svetske ekonomije.

"Dogovorili smo se danas, pre svega, da radimo zajedno na ukidanju tarifa, ukidanju drugih barijera i ukidanju subvencija na idustrijsku robu, koja ne spada u automobile", objavio je predsednik Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Junkerom u Ružičnjaku Bele kuće.

"Takođe ćemo raditi na tome da uklonimo barijere i podignemo nivo trgovine u sektorima usluga, hemijske, farmaceutske i industrije medicinskih proizvoda, kao i soje".

Junker je rekao da dokle god pregovori traju, strane će se "uydržati od uvođenja dodatnih tarifa i ponovo analizirati postojeće na čelik i aluminijum", koje je uvela Trampova administracija.

Predsednik Evropske komisije dodao je da je "imao nameru da postigne dogovor, i da su danas postigli dogovor".

"Veliki ustupak"

Junker je kasnije rekao novinarima da je Trump napravio "veliki ustupak" tako što se složio da ne podiže tarife na automobile i delove.

Predsednik SAD već neko vreme razmišlja o značajnim dodatnim tarifama u sektoru motornih vozila, koje bi bile posebno veliki udarac za Nemačku - najveću ekonomiju EU.

EU je već uzvratila na inicijane tarfife Trampove administracije sa tarifama u vrednosti od tri milijarde dolara na razne američke proizvode, uključujući motocikle i viski.

Evropska komisija priprema listu američke robe u vrednosti do 20 milijardi dolara, na koju bi uvela uzvratne tarife, sudeći prema navodima komesarke za trgovinu Sesilije Malmstrom.

Svi poljoprivredni proizvodi biće tema planiranih razgovora između američkih i evropskih zvaničnika, najavio je sekretar za ekonomiju SAD Vilbur Ros.

Berze su pozitivno reagovale na vesti o dogovoru, koje su do Vol strita stigle pred zatvaranje, tako da su vodeći indeksi zabeležili rast. Takođe, evro je skočio u odnosu na dolar.

XS
SM
MD
LG