Linkovi

SAD traže da konzul poseti uhapšenog novinara Vol strit žurnala u Moskvi


Evan Geršković izlazi iz suda u Moskvi, 30. mart 2023 (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)
Evan Geršković izlazi iz suda u Moskvi, 30. mart 2023 (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Rusije da dozvole konzularnu posetu uhapšenom reporteru Vol strit žurnala Evanu Gerškoviču da bi ustanovili u kom je stanju, dok je visoki ruski zvaničnik rekao da Moskva razmatra zahtev, ali ne želi da bude pod pritiskom.

Specijalni izaslanik predsednika SAD Rodžer Karstens izjavio je u seriji intervjua na televizijama, da američke diplomate nisu u kontaktu sa Gerškovičem koji je američki državljanin.

"Koliko znamo, on je psihički i zdravstveno dobro, ali to ne možemo da potvrdimo kroz konzularnu posetu" , izjavio je Karstens, glavni američki koordinator za talačke situacije za ABC njuz emisiju "Good Morning America".

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao da je Rusija razmatra da dozvoli američkim diplomatama pristup Gerškoviču, koji je imao samo minimalni kontakt sa svojim pravnim timom, od kada je uhapšen pre dve nedelje. I dok je Stejt department kvalifikovao Gerškovičevo hapšenje kao neopravdano, taj potez, kako navodi Rjabkov, neće promeniti stav Moskve.

"Nećemo tolerisati nikakve pokušaje da se vrši prtisak na nas, i za nas nema nikakvog značaja kako oni kvalifikuju status ove osobe u Vašingtonu. Mi ćemo se ponašati u skladu da našim sopstvenim potrebama, normama i zakonima koji se odnose na ovu situaciju i ništa više", rekao je Rjabkov, kako prenosi ruska državna agencija TASS.

Karstens je izjavio za MSNBC da planira da poseti Gerškovičevu porodicu narednih dana, nakon što je Bajden razgovarao sa njima u utorak.

Moskovski sud će sledeće nedelje razmatrati žalbu Gerškovičevog pravnog tima na odluku da do suđenja bude u pritvoru najkraće do 29. maja. Gerškovič je u Lefortovo zatvoru u Moskvi, istom u kome je bila Britni Grajner, Pol Vilan i Trevor Rid.

Vašington nije uspeo da postigne dogovor o oslobađanju Vilana, koga je Rusija optužila za špijunažu 2020.

"Imamo velikodušnu ponudu na stolu za Vilana. Voleli bismo da je Rusi prihvate", rekao je Karstens sa MSNBC, navodeći da je sa Vilanom pričao u ponedeljak

XS
SM
MD
LG