Linkovi

SAD će istražiti da li je bivša ambasadorka praćena u Ukrajini


Bivša ambasadorka SAD u Ukrajini Mari Jovanovič tokom svedočenja u Kongresu

Stejt department će uraditi sve što je potrebno da utvrdi da li je bivšoj američkoj ambasadorki u Kijevu Mari Jovanovič bila ugrožena bezbednost u Ukrajini, rekao je u petak američki državni sekretar Majk Pompeo.

Prema dokumentima, koja su ove nedelje objavile demokrate u Kongresu, saradnik Trampovog ličnog advokata Rudija Đulijanija, Lev Parnas, bio je umešan u praćenje kretanja Jovanovič u Kijevu, pre nego što ju je predsednik Donald Tramp povukao s položaja ambasadorke.

Parnas, Amerikanac ukrajinskog porekla optužen za kršenje zakona o finansiranju političkih kampanja, pomagao je Đulijaniju da istraži američkog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Jovanovič, diplomatkinja sa dugogodišnjim iskustvom, bila je jedna od ključnih svedoka u istrazi Predstavničkog doma o opozivu Trampa prošle jeseni.

Pompeo je rekao da nikada nije upoznao Parnasa, i da nikada nije komunicirao s njim, i da će se dokazati da je veliki broj medijskih izveštaja o tom pitanju bio pogrešan.

"Uradićemo sve što je potrebno da procenimo da li se nešto događalo. Mislim da će se na kraju dokazati da je mnogo toga bilo pogrešno preneseno, ali je moja obaveza kao državnog sekretara da procenim i istražim. Svaki put kada neko tvrdi da je možda postojao rizik po naše diplomate, očigledno je da ćemo to da istražimo", rekao je Pompeo u intervjuu za jednu konzervativnu radio emisiju.

Jovanovič je u Kongresu svedočila da je primila poziv iz Vašingtona, kasno uveče, u kojem je upozorena da mora hitno da se vrati u Sjedinjene Države i da postoje strahovanja u pogledu njene bezbednosti.

Potencijalno nelegalno praćenje bivše američke ambasadorke u Kijevu moglo bi da bude važan element procesa Trampovog opoziva u Senatu, gde će se odlučivati da li bi američki predsednik trebalo da bude smenjen.

Tramp je optužen da je zloupotrebio položaj i opstruisao Kongres, kada je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži Bajdena. Tramp odbacuje optužbe.

Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u četvrtak je takođe najavilo da će istražiti da li je Jovanovič bila nelegalno praćena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG