Linkovi

Oštre mere protiv opozicije


Ruski policajci čuvaju ulaz u zgradu u kojoj stanuje opozicioni lider i bloger Aleksandar Navaljni, tokom pretresa njegovog stana, Moskva, 11. jun 2012.
Ruski policajci čuvaju ulaz u zgradu u kojoj stanuje opozicioni lider i bloger Aleksandar Navaljni, tokom pretresa njegovog stana, Moskva, 11. jun 2012.

Ruska policija i istražitelji pretresli su stanove nekoliko opozicionih lidera uoči planiranog mitinga protiv predsednika Vladimira Putina.

Federalni istražni odbor je saopštio da su meta akcije bili organizatori prošlomesečnog mitinga protiv Putina. To su Aleksej Navalni i Sergej Udalcov, koji su prošlog meseca proveli po 15 dana u zatvoru zbog demonstracija protiv Putinove inauguracije, zatim Ilja Jašin, aktivista koji je takođe pritvoren tokom protesta i TV voditeljka Ksenija Sobčak.

U Vašingtonu, Državni sekretarijat je saopštio da su Sjedinjene Države „veoma zabrinute zbog očiglednog uznemiravanja“ opozicionih lidera i „samovoljnog korišćenja policije“. Četiri Putinova kritičara su sutra pozvana i na saslušanje, što će im otežati, ako ne i onemogućiti, dolazak na proteste.

Protestni miting za koji je dobijena dozvola, održava se nekoliko dana pošto je Putin potpisao zakonski predlog kojim se dramatično povećavaju novčane kazne za učesnike neodobrenih mitinga. Organizatorima ilegalnih protesta sada prete kazne u iznosu do 30 hiljada dolara, dok bi demonstranti pojedinačno mogli da budu kažnjeni sa do devet hiljada dolara, odnosno do 200 sati prinudnog rada u zajednici.
XS
SM
MD
LG