Linkovi

Rusija: Oštre kazne za demonstrante


Ruska Duma glasala za globu učesnicima nedozvoljenih demonstracija
Ruska Duma glasala za globu učesnicima nedozvoljenih demonstracija

Gornji dom ruskog parlamenta usvojio je zakonski predlog kojim se dramatično povećava kazna za učesnike nedozvoljenih skupova

Gornji dom ruskog parlamenta usvojio je zakonski predlog kojim se dramatično povećava kazna za učesnike nedozvoljenih skupova, nekoliko sati pošto je i donji dom odobrio tu meru.

Savet federacije danas je glasao sa 132 glasa za i jednim uzdržanim u prilog tog zakonskog predloga. Da bi postala zakon tu meru treba da potpiše predsednik Vladimir Putin, čija vladajuća stranka Ujedinjena Rusija je i podnela taj predlog.

Putinov sekretar za štampu, Dmitri Peskov, rekao je da će se predsednik protiviti tom zakonu jedino ako se on kosi sa praksom slobode govora u Evropskim zemljama.
Novom merom se maksimalna novčana kazna za pojedinca koji učestvuje na ilegalnim demonstracijama povećava sa 60 dolara na 9.000 dolara, a uvodi se i mogućnost obaveznog društvenog rada do 200 sati, kao i druge kazne sa ciljem da se osujete nedozvoljeni skupovi. Organizatori ilegalnih protesta biće suočeni sa globom do 30 hiljada dolara.

Pomenuti zakonski predlog je podnet posle masovnih protesta protiv moguće 12 godišnje Putinove uprave, što je scenario koji uznemirava brojne Ruse.

Opozicioni lideri poput Alekseja Navalnog apelovali su na ljude da kasnije ovog meseca izadju na proteste, kad taj zakon treba da stupi na snagu. Juče je policija pritvorila oko 20 ljudi koji su demonstrirali protiv tog zakonskog predloga ispred parlamenta, koji kontroliše Kremlj, i u kojem su opozicioni zakonodavci predložili više od 350 amandmana kako bi odložili odobrenje te mere.

Kritičari navode da će se novim zakonom povećati zategnutost u ruskom društvu i otežati održavanje protesta. Kremlj navodi da taj zakon ima za cilj poboljšanje bezbednosti običnih gradjana.
XS
SM
MD
LG