Linkovi

Takmičenja na OI u Riju u toku


Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Brazilu
Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Brazilu

Letnje Olimpijske igre u Rio de Žaneiru su već uveliko u toku, a danas su održana takmičenja u biciklizmu, odbojci na plaži, boksu, kao i nekoliko plivačkih disciplina.

Od važnijih događaja danas spada i utkamica u ženskom fudbalu između Sjedinjenih Država i Francuske, kao i utakmica muškog košarkaškog tima protiv Kine.

Američka strelkinja Džini Trešer, 19-godišnja takmičarka u disciplini vazdušno pucanje odnela je zlato pobedivši dve Kineskinje, Du Li i Ji Siling.

Takmičenja su usledila posle sinoćnje svečane ceremonije otvaranja Olimpijskih igara koju su pratile desetine hiljada posetilaca na stadionu Marakana, i pored izuzetno teške političke situacije u Brazilu.

Prisutni su bili i francuski predsednik Fransoa Oland, i italijanski premijer Mateo Renci. I Francuska i Italija se takmiče za domaćina Olimpijskih igara 2024.

Više od 200 olimpijskih timova defilovalo je na otvaranju, uključujući prvi tim izbeglica koji će se takmičiti na ovim igrama.

Gledaoci su bili veoma uzbudjeni dok su odlazili sa stadiona ističući da su su uživali u programu i da će ove Igre verovatno imati dugoročan pozitivan na Brazil.

"Bilo je divno, sve je bilo dobro sve što sam želeo da vidim iz moje zemlje. Bili su tu samba, rep, fank, sve je bilo prekrasno, zbilja emocionalno", kaže jedan od gledalaca u Riju, dok drugi navodi kako se nada da će ove igre podići zemlju i tamošnju situaciju.

Posle jednog od najtežih procesa počev od glasanja Olimpijskog komiteta do samih igara Olimpijskog domaćina, u ovom gradu, poznatom po plažama, karnevalu i ogromnom siromaštvu, proslavljen je brazilski pozitivni duh, bioraznolikost i istorija.

Milijarde ljudi širom sveta gledale su ceremoniju otvaranja na televiziji.

XS
SM
MD
LG