Linkovi

Obama telefonirao evropskim liderima


Konvoj ruskih vojnih vozila

Američki predsednik razgovarao sa britanskim i italijsnakim premijerom, francuskim predsednikom, te predsednicima Letonije, Litvanije i Estonije...

Američki predsednik Barak Obama razgovarao je telefonom sa nekoliko evropskih šefova država u vezi sa situacijom u Ukrajini za vreme svog odmora u saveznoj državi Florida.

Bela kuća je saopštila da je Obama danas pojedinačno razgovarao sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, francuskim predsednikom Fransoa Olandom i predsednikom italijanske vlade Mateom Rencijem, dok je sa predsednicima Letonije, Litvanije i Estonije održao telekonferenciju. Nema nikavih detalja o sadržaju razgovora, ali je Bela kuća najavila dodatne informacije do kraja dana.

U međuvremenu, konvoj vojnih vozila, po svemu sudeći ruskih, ušao je u bazu u blizini glavnog grada Autonomne republike Krim - Simferopolja.

Agencija Rojters, koja je snimila vozila kako ulaze u bazu i identifikovala ih kao ruske snage, prenosi da je u konvoju bilo osam oklopnih vozila, dvoja kola hitne pomoći, i cisterne koje su prevozile gorivo. Agencija Asošijeted pres javlja da su vozila putovala ka vojnom aerodromu iznad koga se vijori zastava Rusije.

Zvanična Moskva poriče da ima trupe na Krimu izuzev onih koji su standardno stacionirani sa njenom Crnomorskom flotom, čija baza se nalazi na poluostrvu.

Ranije danas, prema tvrdnjama očevidaca, čuli su se pucnji upozorenja, kada su pro-ruske snage odbile da na Krim puste međunardodni posmatrački tim iz organizacije za evropsku bezbednost i saradnju - OEBS. Bio je to treći dan zaredom da posmatračima nije dozvolnjeno da uđu u tu autonomnu oblast.

Takođe danas, ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski objavio je da je zvanična Varšava evakuisala svoj konzulat u Sevastopolju zbog "postojanog uznemiravanja ruskih snaga".

Vršilac dužnosti šefa diplomatije Ukrajine založio se za diplomatsko rešenje i mirno okončanje krize u Ukrajini, dodajući da je Kijev otvoren za svaku mogućnost koja vodi do "konkretnih rezultata", ali i naglasio da je "Krim ukrajinska teritorija i da će to i ostati".

Bela kuća je kasno sinoć saopštila da se predsednik Barak Obama slaže sa evropskim liderima da Rusija mora da povuče svoje vojnike koji partoliraju Krimom, dozvoli međunarodnim posmatračima i grupama za zaštitu ljudskih prava da rade tamo, i podrži slobodne i poštene predsedničke izbore u maju.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je SAD da ne preduzimaju bilo kakve "brzoplete i neoprezne korake" koji bi mogli da naškode rusko-američkim odnosima.
XS
SM
MD
LG