Linkovi

Zabrinutost ukrajinske dijaspore u Čikagu


Amerikanci ukrajinskog porekla iz raznih američkih gradova održali su proteste u Vašingtonu zbog ruskog upada na Krim.

Dok tenzija između Rusije i Ukraine raste, zbog ruskog vojnog upada na krimsko poluostrvo, Amerikanci ukrainskog porekla koji žive u Čikagu budno prate razvoj situacije.

Kako velika ukrajinska zajednica započinje post, mnogi se okreću svojoj veri, kako bi savladali strah od opasnosti, koju bi po nezavisnost njihove zemlje porekla mogli da imaju budući ruski potezi.

U Ukrajinskom nacionalnom muzeju na zapadnoj strani grada, izložene slike i artifakti dočaravaju previranja u Ukrajini. Penzioneru Olehu Sajeviču ono što se događa u Ukrajini je veoma blisko.

"Moj brat je otišao tamo prvo u decembru. Osećao je veliku solidarnost sa ljudima okupljenim u Kijevu na Majdanu, koji je postao glavni trg u Kijevu".

Njegov brat Georgi Sajevič je bivši novinar Glasa Amerike. Tokom njegove druge posete Kijevu u februaru napadnut je za vreme policijskog obračunavanja s demonstrantima.

Oleh je saznao da mu je brat živ kada je video snimak intervjua sa povređenim Georgijem u bolnici, koji je obišao svet.

"Danas sam razgovarao sa bratom. U ponedeljak je izašao iz bolnice. Operisano mu je rame".

Iako vest o njegovom bratu predstavlja pozitivan razvoj događaja, ruski upad na Krim, stvorio je nove brige za porodicu Sajevič.

"Rođak moje supruge je u pomorskoj bazi u Odesi, što je loše u ovom trenutku jer su bazu okružili ruski vojnici. Putinovi vojnici. Nemojmo se zavaravati to je Putinova vojska. Ultimatum je izdat I ako dođe do okršaja rođak moje supruge će biti ubijen".

Skoro na svakom mestu u Čikagu, gde žive poreklom Ukrajinci viju se plavo žute zastave, u znak solidarnosti sa domovinom.

Ova zajednica utemeljena je na veri, što se vidi i po brojnim kupolama jedinstvenog oblika na njihovim crkvama.

Plavo žuta zastava se vije i ispod kupola katedrale Svetog Nikole, ali ne tako visoko.

"To znači da nam je žao, da se molimo za stotine nastradalih, koji su dali živote za slobodu i spas Ukrajine. Zastava će se prema našim običajima vijoriti 40 dana".

I dok otac Nalisnik održava misu za svoje vernike, priznaje da su mu misli negde na severu Ukrajine, gde još uvek žive neki članovi njegove porodice.

Na svoje u Ukrajini, misli i većina članova ove zajednice imigranata, kojih ima desetine hiljada. Neki su tek prva ili druga generacija iseljenika.

"Ukrajinci u Americi podržavaju sve što Ukrajinci u Ukrajini rade da bi živeli u slobodnoj zemlji", priča FIlis Murin Zaparnjuk.

Filis Murin Zaparanjuk , koja se stara o poslovanju katedrale Svetog Nikole kaže da čikaška zajednica Ukrajinaca svoju podršku pruža u novcu, odeći i lekovima za demonstrante… ali da bi ona lično volela da može da uradi još više.

"Ima momenata kada bih volela da sam tamo, ali znam da sam nemoćna".

Filis kaže da se u trenucima nemoći, zajednica za savet i putokaz okreće ocu Nalisniku, koji veruje da će Ukrajina doživeti svoje vaskresenje, kada ruske trupe napuste njenu teritoriju, a Ukrajinci dobiju šansu da izaberu novu vladu.
XS
SM
MD
LG