Linkovi

Ruska vojska zauzela ukrajinsku bazu na Krimu


Naoružane osobe, za koje se veruje da su u službi Rusije, čuvaju stražu u vazduhoplovnoj bazi Belbek, na Krimskom poluostrvu
Naoružane osobe, za koje se veruje da su u službi Rusije, čuvaju stražu u vazduhoplovnoj bazi Belbek, na Krimskom poluostrvu

Novinska agencija Rojters prenosi da je stupila u kontakt sa ukrajinskim komanantom baze Belbek, koji je rekao da su im ruske snage uputile ultimatum da se predaju...

Pro-Ruske snage upale su u ukrajinsku vazduhoplovnu bazu na Krimu, tako što su srušili kapiju i zidove oklopnim vozilima, a zatim otvorili vatru.

Kako izgleda, ukrajinski vojnici u bazi Belbek, blizu luke Sevastopolj, nisu pružili otpor tokom incidenta, a neki od njih su pevali ukrajinsku nacionalnu himnu.

Zvaničnici ukrajinskog ministrstva odbrane saopštili su da je najmanje jedan osoba ranjena.

Ranije danas, ruske snage uputile su ultimatum ukrajinskim vojnicima u bazi Belbek da se predaju. Ta baza bila je jedna od najvećih na Krimskom poluostrvu, koju su i dalje pod kontrolom držale ukrajinske trupe.

Takođe danas, ukrajinski vojsnici napustili su bazu u Novofedorovki, severno od Sevastopolja, pošto su ruski vojnici na silu ušli u kompleks. Očevici tvrde da su Ukrajinci pokušali da spreče napad dimnim bombama.

Ruska vojska je u procesu zauzimanja ukrajinskih vojnih baza i brodova na Krimu, u okviru finanlizacije pripajanja poluostrva Ruskoj Federaciji, a ukrajinske snage do sada nisu pružale značajniji otpor.

Baza Belbek deli objekte sa međunarodnim aerodromom Sevastopolj, a Rusija takođe ima veliku bazu svoje mornarice u tom gradu.

Dopisnik Glasa Amerike Danijel Šerf javlja da su ruske trupe zaplenile opremu njegove novinarske ekipe ispred baze Belbek, pošto je snimila naoružane ruske transportere kako se okupljaju tamo.
XS
SM
MD
LG