Linkovi

Rusija i Turska: Odnosi neće biti ugroženi


Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu polažu cveće u znak sećanja na ruskog ambasadora Andreja Karlova

Predsednici Rusije i Turske složili su se da ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj neće ugroziti odnose dve države. “Sa predsednikom Putinom delimo stav da naše proširene oblasti saradnje, posebno u odnosu sa Siriju, neće biti oslabljene zbog ovog napada”, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u Istanbulu posle telefonskog razgovora sa Putinom u ponedeljak kasno uveče, javila je Francuska novinska agencija.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske položili su u Kremlju cveće pored fotografije ambasadora Andreja Karlova, koga je u ponedeljak ubio policajac van dužnosti, po svemu sudeći u znak protesta zbog ruske uloge u Siriji.

Kovčeg sa telom ubijenog ambasadora tokom večeri je stigao u Moskvu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da turski narod žali zbog izgubljenog života podjednako koliko i Rusija i njen narod.

Čavušoglu je bio u Moskvi zajedno sa ministrom spoljnih poslova Irana na velikom sastanku zakazanom da bi se razgovaralo o krizi u Siriji.

Trojica ministara spoljnih poslova dogovorili su se da posreduju sklapanju sporazuma izmedju vlade i opozicije, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle sastanka.

Ubica ambasadora Karlova vikao je “Ne zaboravite Alepo! Ne zaboravite Siriju! Dok naše zemlje nisu bezbedne, vi nećete biti bezbedni”, izjavio je jedan od očevidaca za Glas Amerike.

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je ubistvo kao teroristički čin. “Nema sumnje da je počinjeni zločin provokacija čiji je cilj da se unište rusko-turski odnosi i mirovni proces u Siriji” koji napreduje uz pomoć Rusije, Turske i Irana. “Odgovor je jačanje antiterorističkih mera a kriminalci će to uskoro osetiti”, poručio je Putin.

Ruski predsednik izjavio je da želi da zna “ko je upravljao rukom ubice” i pozvao je Tursku da pojača mere bezbednosti kod ruskih diplomatskih ispostava.

Turski predsednik Erdogan takođe je nazvao ubistvo provokacijom i izjavio da su Turska i Rusija “odlučne da neće dozvoliti da budu obmanute.”

XS
SM
MD
LG