Linkovi

Ubijen ruski ambasador u Turskoj


Čovek gestikulira pokraj tela čoveka u umetničkoj galeriji u Ankari u Turskoj (AP Photo/Burhan Ozbilici)
Čovek gestikulira pokraj tela čoveka u umetničkoj galeriji u Ankari u Turskoj (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Ruski ambasador u Turskoj ubijen je iz vatrenog oružja u glavnom gradu Tuske, Ankari.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zakarova potvrdila je da je ambasador Andrej Karlov preminuo od zadobijenih rana.

"Danas u Ankari, kao rezultat na ruskog amasadora u Turskoj, Andrej KArlov zadobio je radne od kojih je preminuo", rekla je Zakarova. "Ovo što se dogodilo kvalifikujemo kao teroristički napad".

Lokacija izložbe u Ankari na kojoj je ubijen ambasador Rusije u Ankari
Lokacija izložbe u Ankari na kojoj je ubijen ambasador Rusije u Ankari

Pucnjava se dogodila dok je Karlov prisustvovao izložbi fotografija "Rusija, kako je vide Turci", koju je sponzorisala Ambasada Rusije.

AP javlja da je jedan od fotografa te agencije bio na licu mesta i da je čovek obučen u odelo sa kravatom viknuo "Alah Akbar" i da je ispalio najmanje osam hitaca. Napadač je takođe rekao nekoliko reči na ruskom jeziku i razbio nekoliko fotografija.

"Ne zaboravite Alep! Ne zaboravite Siriju", uzviknuo je on zatim na turskom. "Nećete okusiti bezbednost sve dok naši gradovi ne budu bezbedni. Samo me smrt može izvući odavde! Ko je god učestvovao u ovoj tiraniji (u Siriji), platiće, jedan po jedan."

Čovek gestikulira nakon ubistva Andreja Arlova, ruskog ambasadora u Turskoj
Čovek gestikulira nakon ubistva Andreja Arlova, ruskog ambasadora u Turskoj

Jedna svedokinja događaja rekla je za Glas Amerike da su posetioci prošli kroz metal detektor kako bi ušli na izložbu, ali da nije delovalo kao da postoje dodatne bezbednosne mere zbog prisustva ruskog ambasadora.

"Samo smo se bacili na pod kad su se začuli pucnji", Bahar Bakir, reporterka koji prati diplomatiju za Haberturk TV izjavila je za turski servis Glasa Amerike. "Videla sam da pištolj nišani u plafon i videla sam ambasadora na podu, nažalost".

Bakir kaže da je čula 20-30 pucnjeva dok su ona i ostali bežali sa lica mesta.

Policija je napravila barijeru u Ankari nakon što je ubica pucao u ruskog ambasadora u Turskoj(Y.Yazicioglu/VOA)
Policija je napravila barijeru u Ankari nakon što je ubica pucao u ruskog ambasadora u Turskoj(Y.Yazicioglu/VOA)

Turski informativni kanal NTV javio je da je policija kasnije ubila napadača.

Turske vlasti sprovele su privremenu blokadu mesta incidenta.

Ubica je bio policajac

Sulejman Sojlu, ministar unutrašnjih poslova Turske, rekao je da je atentator bio policajac koji je radio u odredu za razbijanje demonstracija, u Ankari, tokom poslednje dve i po godine.

On je identifikovao napadača kao Mevluta Mert Altinca, rođenog 1994, ocenivši da je ubistvo "teroristički napad" na rusko-turske odnose.

"Nećemo dozvoliti da ovaj napad baci senku na tursko-ruske odnose", rekao je ministar inostranih poslova Turske u zvaničnom saopštenju.

Turski predsednik Tajip Erdogan obavestio je ruskog predsednika Vladimira Putina o incidentu preko telefona, rekao je jedan turski zvaničnik.

Ruska agencija RIA novosti javila je da su bezbednosne mere oko ruske ambasade u Ankari podignute nakon pucnjave.

Video: Vozila hitnih službi na mestu pucnjave

Emergency Vehicles Respond to Scene of Russian Ambassador Shooting
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Izjave osude i solidarnosti

Portparol američkog Stejt dipartmenta Džon Kirbi rekao je da su američki zvaničnici obavešteni o pucnjavi.

"Osuđujemo ovaj akt nasilja, koji god da mu je izvor", rekao je Kirbi. "Naše misli i molitve su sa njim i njegovom porodicom".

U izjavi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Ned Prajs takođe je osudio ubistvo i rekao da SAD stoje "zajedno sa Rusijom i Turskom u našoj odlučnosti da se suprotstavimo terorizmu u svim njegovim oblicima".

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da su SAD spremne da pomognu u istraži "ovog akta dostojnog prezira" nazvavši ga "napadom na prava svih diplomata da mirno i bezbedno izlažu i predstavljaju svoje nacije širom sveta".

"Ne može biti opravdanja za napad na diplomatu ili ambasadora", rekla je portparolka Ujedinjenih nacija Stefani Dužarik.

Ministar inostranih poslova Nemačke Tomas de Mejzer rekao je da "bez obzira na razlike koje imamo sa Turskom oko drugih tema, mi se solidarišemo sa Turskom u zajedničkoj borbi protiv terorizma".

Diplomata od karijere

Karlov, star 62, služio je kao ruski izaslanik u Pjongjangu od 2001. do 2006, da bi kasnije vodio Konzularno odeljenje Ministarstva spoljnih poslova. Postao je ambasador Rusije u Turskoj 2013. godine.

XS
SM
MD
LG